Crveno - bijelo za sigurniji vazdušni saobraćaj

Tvrde da im je Agencija za civilno vazduhoplovstvo krajem januara naložila da obave taj posao
747 pregleda 0 komentar(a)
Dalekovod, Breznica, CGES, Kanjon Tare, Foto: Breznica
Dalekovod, Breznica, CGES, Kanjon Tare, Foto: Breznica
Ažurirano: 25.06.2015. 15:32h

Dalekovodi u kanjonu Tare farbaju se u crveno -bijelu boju zbog “poboljšanja sigurnosti” vazdušnog saobraćaja.

Iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) saopštili su da dalekovode farbaju po nalogu Agencije za civilno vazduhoplovstvo, reagujući na prekjučerašnje saopštenje za javnost NVO “Breznica”.

Iz “Breznice” su ocijenili da farbanje dalekovoda koji prolaze kroz NP “Durmitor” narušava izgled kanjona Tare, koji je i pod zaštitom UNESCO.

Iz CGES-a tvrde da im je Agencija krajem januara naložila da u roku od 12 mjeseci obave taj posao, kako bi dalekovodi bili bolje uočivi, danju i noću.

Ocijenili su da dalekovodi i električne žice bitno utiču na sigurnost vazdušnog saobraćaja i predstavljaju vazduhoplovne prepreke, do visine od 450 metara iznad nivoa zemlje.

“U Pravilniku o standardima i kriterijumima za nesmetanu upotrebu operativnih površina, objekata, uređaja i opreme na aerodromu, određeno da električni vodovi (dalekovodi) koji se pružaju iznad tla, žice i kablovi koji prelaze rijeke, doline ili autoputeve, moraju da budu označeni, a njihovi nosači - stubovi moraju da budu označeni i osvijetljeni. Pod označavanjem se u smislu Pravilnika misli na farbanje stubova u crveno -bijelu boju, postavljanje kugli na najviše uže kao i postavljanje svjetiljki na užad i stubove”, piše u reagovanju.

Pojasnili su da radove obavlja konzorcijum “Tehnogradnja PV-Lars fire PG“ i da je procedura za izbor najpovoljnijeg ponuđača sprovedena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, odbacivši optužbe “Breznice” da poslove farbanja “namještaju nekome da na brz i lak način dođe do lako zarađenog novca na štetu prirodnog dobra i turističke valorizacije kanjona rijeke Tare”.

Bonus video: