KAKO U SRBIJI TAKO I U CRNOJ GORI

Vladanje preko tabloida: Ako ne budeš dobar, bićeš raščerečen

Ovo nije ni prvi, a po svoj prilici, ni posljednji, put da se preko tabloida organizuje linč na javne ličnosti, čelnike nezavisnih institucija, pa i odabrane funkcionere
59 pregleda 8 komentar(a)
protest, Informer, Foto: Savo Prelević
protest, Informer, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.02.2019. 16:31h

Poslije pisanja „Informera“ i drugih tabloida da je Zorana Mihajlović na prošlonedeljnoj sjednici Vlade Srbije jedina podržala britansku rezoluciju o Srebrenici, na potpredsjednicu Vlade i ministarku saobraćaja sručila se salva optužbi u žutoj štampi, a na društvenim mrežama pojavile su se čak i prijetnje smrću.

Nereagovanje srpskih vlasti i tužilaštva na ovaj slobodni tabloidni lov na ljude koji predugo traje, poruka je da se takva praksa i dalje može nekažnjeno sprovoditi, ocjenjuju sagovornici RSE.

Nakon što se u „Informeru“ pojavio naslov „Ministarka vjeruje da su Srbi silovali djecu“?! pojedini samozvani analitičari bliski vladajućoj stranci smjesta su se oglasili optužbama da je „dodvoravanje zapadnim silama već prevršilo svaku mjeru“. A društvene mreže su se usijale od linča na ministarku Zoranu Mihajlović, te se tako na Facebooku moglo pročitati „Bolje vješticu spaliti“, „Ja nisam da se smijeni, ja sam da se strijelja odma“.

Ovo nije ni prvi, a po svoj prilici, ni posljednji, put da se preko tabloida organizuje linč na javne ličnosti, čelnike nezavisnih institucija, pa i odabrane funkcionere. Ono što je simptomatično i rečito jeste činjenica da se iz Vlade povodom napada i prijetnji smrću potpredsjednici Vlade Srbije niko nije oglasio, ni tako što bi se bar od toga ogradio.

Revolveraški tabloidni napadi na političke oponente, ličnosti iz nezavisnih institucija, ali i odabrane političare iz vladajuće koalicije, postali način upravljanja u Srbiji, ocjenjuje za RSE Dragan Janjić, potpredsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

„To postaje ovdje neka vrsta načina vladanja, postojana praksa od koje se ne odustaje ni kada je riječ o sopstvenim ljudima, ni kada je riječ o ljudima iz institucija i vlasti, ni kada je riječ o političkim oponentima. Sve je moguće, sve je dozvoljeno jer nema reakcija, izuzev u onim situacijama u kojima se neko ko je u vrhu vlasti osjeća lično pogođenim. Dakle, nekome odgovara da to bude ovako, u protivnom bi se odmah izdalo saopštenje ili bi se održala neka vanredna konferencija za novinare. Ovako se naprosto pušta da ministarka koja je navodno imala stav koji se nekima ili većini u Vladi ne dopada da bude naprosto medijski raščerečena. Tako se vlada i tako se šalje poruka nekome šta mu se može učiniti ako ne bude dobar“, ocenjuje Janić, koji dodaje da medijska udruženja ne mogu mnogo učiniti da stanu u kraj ovakvoj tabloidnoj egzekuciji ljudi:

„Novinarska udruženja su slaba i ona svojim stavovima ne mogu mnogo da promijene. Moguće je da ministarka tuži list zbog takvih insinuacija i zbog linča kome je izložena.“

Naslovne strane „Informera“ u dugom vremenskom periodu reflektuju zastrašujući moralni pad profesije, ali i nadležni organi morali bi da se oglase, smatra Milan Antonijević, iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

„Mislim da se od toga moraju ograditi svi političari, svi koji se bave slobodom medija i da moramo vidjeti i reakcije nadležnih organa. Mislim da ima čak i elemenata krivičnog djela u tim naslovnim stranama, proganjanja, kao i ugrožavanja bezbjednosti Zorane Mihajlović, a i ranije Zaštitnika građana Saše Jankovića. Svaka ta kampanja koja se vodi na naslovnim stranama ’Informera’ ima za posjedicu ugrožavanje sigurnosti ljudi i kasnije, prijetnje koje se mogu i obistiniti. U tom smislu, neko mora snositi odgovornost, a i na državnoj strani mora se videti određena reakcija“, ističe Antonijević, uz ocjenu da u ovom slučaju, ali i prethodnim, ima prostora da se pokrene Tužilaštvo, ali da je simptomatično što ono ostaje pasivno:

„Ima prostora da Tužilaštvo reaguje, mislim da je ono čak i dužno da reaguje s obzirom da je to izazvalo veliku pažnju javnosti, ne samo ovaj slučaj nego i slučaj zaštitnika građana Saše Jankovića. Ne vidim da je bilo aktivnog odnosa Tužilaštva, što daje za pravo onima koji ovakvu kampanju, ovaj linč, vode da se ne libe da to rade i u budućnosti jer očigledno to mogu da rade nekažnjeno“, upozorava Milan Antonijević.

I u Crnoj Gori sličan narativ

Slične kampanje kao u Srbiji se vode i u Crnoj Gori, a pokazalo se da ista medijska ekipa koja sprovodi medijske odmazde podržava srpskog premijera Aleksandra Vučića i premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Tako Informer, koji u Srbiji podržava Vučića, u Crnoj Gori podržava Đukanovića i vodi  žestoku kampanju protiv Vanje Ćalović, direktorke nevladine organizacije MANS. Istovremeno kada u Beogradu kreće pokušaj kompromitacije istraživanja o Šarićevim poslovima objavljenog u knjizi Stevana Dojčinovića, u Podgorici Informer pokreće nastavak kampanje protiv direktorke MANS-a. 

Saradnici MANS-a su sa nekoliko istraživačkih tekstova u knjizi o Šariću doprinijeli rasvjetljavanju njegove povezanosti sa Stankom Subotićem i Đukanovićem. Za širenje optužbi na račun Vanje Ćalović, je po sopstvenom priznanju, zaslužan i neformalni savjetnik Đukanovića Vladimir Popović Beba. Popović je kazao i da neformalno savjetuje Vučića, a od ranije je prijatelj Subotića. On je ranije kazao da je Informer u Srbiji pod kontrolom Vlade, kao i televizija Pink, dok Pink M kontroliše crnogorska vlada. Na Pinku emisiju vodi i vlasnik Informera Dragan J. Vučićević. 

Informer u Crnoj Gori na sličan način često targetira i sve kritičare vlasti, a kampanju protiv Ćalović su osudile i međunarodne organizacije. Informer u Crnoj Gori je objavio i naslovnu stranu u kom se vrijeđa i širi mržnja prema albanskom narodu, ali je formalni glavni i odgovorni urednik Novak Uskoković svalio krivicu na beogradsko uredništvo i vlasnike tabloida.