Pažin: Intenzivno ćemo raditi na unapređenju uslova u zatvorima

"Zaštita ljudskih prava zatvorenika ne smije biti samo stvar političke elite, "već je to kulturološka vrijednost i civilizacijska tekovina", rekao je Pažin
168 pregleda 2 komentar(a)
Uslovi u pritvoru, konferencija, Foto: Luka Zeković
Uslovi u pritvoru, konferencija, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.06.2015. 11:58h

Ministar pravde Zoran Pažin kazao je da je u proteklom periodu značajno osnažen svaki segment sistema za izvršenje krivičnih sankcija, naglašavajući da je osnažena komponenta zatvorskog menadžmenta u ZIKS-u i uspostavljen sistem izvršenja alternativnih sankcija.

"Nadam se da će predlog Zakona o izvršenju kazne zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti biti brzo usvojen u Skupštini, čime će sistem izvršenja krivičnih sankcija dobiti savremene institute i standarde koje u toj oblasti afirmiše Savjet Evrope", kazao je Pažin.

On je na sastanku o uslovima u pritvoru i postupanju prema zatvorenicima kazao da će Ministarstvo na čijem je čelu nastaviti sa realizacijom mjera iz akcionog plana za poglavlje 23, jer se, kako je dodao, u segmentu izvršenja krivičnih sankcija očekuje još mnogo posla.

Ministar pravde najavio je izgradnju zatvora u Bijelom Polju.

"Na taj način ispunićemo gotovo sve preporuke Komiteta za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajužeg postupanja ili kažnjavanja", rekao je Pažin dodajući da zaštita ljudskih prava zatvorenika ne smije biti samo stvar političke elite, "već je to kulturološka vrijednost i civilizacijska tekovina".

"Intezivno ćemo raditi na unapređenju uslova u zatvorima", rekao je on.

Njegova pomoćnica Slavica Rabrenović kazala je da će danas ili sjutra najvjerovatnije Skupština usvojiti Zakon o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjere bjezbjednosti, koji će unijeti brojne novine u zatvorski sistem.

"Među najbitnijim novinama su rad zatvorenika, a naročito rad van zatvora, mjere predostrožnosti koje se preduzimaju u slučaju kadapostoji opasnost od bjekstva, napada na lica ili imovinu, opasnost od samoubistva ili samoporvijeđivanja..", kazala je ona.

Direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, Miljan Perović koji je govorio o uslovima i tretmanu zatvorenika u crnogorskim zatvorima, kazao je da osuđenici imaju pravo na zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, pravnu pomoć, posjete, praktikovanje vjerskog života...

"Trenutno u zatvorima rade tri ljekara opšte medicine, stomatolog, psihijatar, internista i radiolog i organizacija je takva da postoje dežurstva u popodnevnim i noćnim smjenama", kazao je Perović.

Pojasnio je da se zatvorenik, ako na nivou Zavoda ne postoje uslovi za liječenje određene bolesti, upućuje na javnu ustanovu i pregled kod specijaliste.

Perović je istakao da osuđena lica imaju pravo na bračne posjete, posjete praznicima, vanredne i posjete branioca.

"Resocijalizacija zatvorenika odvija se nizom aktivnosti i pružanjem stručne pomoći u cilju što kvalitetnije reintegracije nakon odslužene kazne.. Osuđenom licu su za vrijeme izdržavanja kazne dostupni svi propisi koji regulišu njegov položaj, prav ai dužnosti za vrijeme izdržavanja kazne zatvora", kazao je Perović.

Predstavnica Generalnog direktorata za ljudska prava i vladavinu prava Savjeta Evrope, Ljuljeta Kasa kazala je da je taj Savjet spreman da podrži zatvorsku službu u Crnoj Gori.

Ona je istakla da je potrebno podržati zatvorenike u procesu rehabilitacije i nakon toga reintegracije u društvo, a da je procjena rizika i potreba zatvorenika polazište za klasifikaciju i individualno planiranje kazni.

"Potrebni su i profesionalni odnosi između zaposlenih u zatvoru i zatvorenika", kazala je Kasa ukazujući na bitnost angažovanja stručnog zatvorskog osoblja.

Prema njenim riječima, zatvorsko osoblje mora biti obučeno i imati dovoljno znanja i potrebno je obratiti pažnju na zatvorenike sa mentalnim problemima. "I onima sa manjim problemima poput depresije neophodna je podrška. Ne treba im terapeutsko liječenje, ali im je potrebna podrška zatvorenika koji su im bliski", kazala je Kasa.

Bonus video: