Novaković: Ko u Glavnom gradu odlučuje o dodjeli zemljišta za NVO

Ovakvim obavještenjima Glavni grad, osim sto pokazuje zatvorenost za inicijative CRNVO-a usmjerene na donošenje kvalitetnih politika za NVO, dovodi u pitanje ozbiljnost svojih organa koji dostavalju pisane, dijametralno suprotne informacije, smatra čelnica CRNVO
201 pregleda 0 komentar(a)
Ana Novaković, Foto: Savo Prelević
Ana Novaković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.06.2015. 10:46h

Skupština Glavnog grada Podgorice odbila je inicijativu Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) da se u plan rada za 2015. uvrsti donošenje Odluke o dodjeli prostora i zemljišta u vlasništvu Glavnog grada za NVO, saopšteno je danas iz ove NVO.

Kako se navodi, razlog za podnošenje inicijative je potreba za uređenjem finansijske i nefinansijske podrške NVO kao i najava konkretnog projekta izgradnje Kuće građanskog društva na teritoriji Podgorice za tri NVO - Građansku alijansu, Centar za demokratsku tranziciju i Fond za aktivno građanstvo.

Projekat izgradnje Kuće građanskog društva za pomenute tri NVO podržava Fondacija Rockfeller Brothers.

“Glavni grad, kao i Vlada Crne Gore podržali su ovu inicijativu istićući volju za davanjem zemljišta i drugih povlastica, iako ni na državnom kao ni opštinskom nivou ne postoji pravni osnov za davanje zemljišta u vlasnistvu države odnosno Glavnog grada nevladinim organizacijama”, kazala je izvršna direktorka CRNVO Ana Novaković.

Dodaje da je Skupština Glavnog grada odbila inicijativu uz obrazloženje da „donošenje predložene odluke uslovljava definitivno opredjeljenje nepokretnosti u vlašnistvu Glavnog grada, što još uvijek nije utvrđeno“, dok je Direkcija za imovinu odgovorila da je donošenje takve odluke „necjelishodno jer na terirotiji Glavnog grada djeluje mnogo NVO, te da dodjelu prostorija u vlašnistvu Glavnog grada treba cijeniti u svakom konkretnom slučaju“.

“Na ovaj način su i Skupština Glavnog grada i Direkcija za imovinu pokušali da daju legitimitet odlukama Glavnog grada o dodjeli zemljišta za jednu grupu orgnizacija bez ikakvih kriterijuma, u netransparentnom procesu i bez jasnog pravnog osnova. Izbjegavanjem donošenje pravila koja stvaraju jednake mogućnosti za sve NVO, Glavni grad na ovaj način podstiče kreiranje klijentelističkih odnosa i favorizovanje NVO,” smatra Novaković.

Da paradoks bude veći, dodaje ona, u pismu nedavno upućenom od strane Glavnog grada Savjetu za razvoj nevladinih organizacija na ovu temu, koje potpisuje zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović, navodi se da će Glavni grad tokom godine 'iako to nije predviđeno planom rada Skupštine, pripremiti posebnu odluku kojom ce se odrediti kriterijumi za dodjelu zemljišta'.”

Ovakvim obavještenjima Glavni grad, osim sto pokazuje zatvorenost za inicijative CRNVO-a usmjerene na donošenje kvalitetnih politika za NVO, dovodi u pitanje ozbiljnost svojih organa koji dostavalju pisane, dijametralno suprotne informacije, smatra čelnica CRNVO.

Ona je uputila javni poziv gradonačelniku Slavoljubu Stijepoviću da odgovori čija je informacija validna - Skupštine Glavnog grada i Direkcije za imovinu, ili njegovog zamjenika, “kako bi u skladu sa tim mogli da preduzmemo dalje korake po pitanju naše inicijative. Vjerujemo da je jasno određene po ovom pitanju u interesu Glavnog grada jer u suprotnom nijedan od ovih odgovora ne možemo cijeniti ni ozbiljnim ni konačnim”.

Bonus video: