GA: Slučajevi Marović, Telekom, Mehanizam pokazaće je li Katnić pravi izbor

Tužilački savjet je u utorak, na predlog vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, za glavnog specijalnog tužioca izabrao sudiju Apelacionog suda Milivoja Katnića
55 pregleda 1 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.06.2015. 15:02h

Jednoglasnim izborom glavnog specijalnog tužioca ispunjeni su i formalni uslovi da Crna Gora krene u odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, smatraju u Građanaskoj alijansi (GA).

Koordinator programa vladavine prava u toj nevladinoj organizaciji, Zoran Vujičić, ocijenio je da je Crna Gora previše vremena do sada izgubila bez ikakvih rezultata i da je atmosfera očekivanog sa pravom ogromna.

Tužilački savjet je u utorak, na predlog vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, za glavnog specijalnog tužioca izabrao sudiju Apelacionog suda Milivoja Katnića.

Vujičić je rekao agenciji MINA da će se vrlo brzo pokazati da li je izbor bio pravi, odnosno da li država iskreno želi da uđe u borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

On je naveo da, iako ima mnogo predmeta koji moraju imati sudski epilog, već postoje oni gdje su uključeni visoki državni funkcioneri.

To će, dodao je Vujičić, biti odličan test da se vidi spremnost i sposobnost novog specijalnog tužioca.

"Predmeti Marović, Telekom, Mehanizam i mnogi drugi su lakmus papir da vidimo da li imamo crnogorski "Uskok" ili samo formalno ispunjavanje obaveza po akcionom planu bez želje da se imaju konkretni rezultati", ocijenio je Vujičić.

On smatra da je u tom smislu jako važno da se što prije formiraju posebna odeljenja pri specijalnom tužilaštvu, gdje će se formirati posebni timovi za razne vrste istraga kao i da se odredi policijski tim od prekaljenih i iskusnih policajaca koji će zajedničkim radom donijeti rezultate.

"Domaća javnost i međunarodni partneri očekuju konkretne rezultate jer smo prošli fazu zaokruživanja zakonodavnog okvira i ukoliko se to ne desi put ka EU će se značajno usporiti", zaključio je Vujičić.

Bonus video: