Perić: VDT da ima autonomiju pri odabiru svojih saradnika

On je podsjetio da je goruće pitanje odsutsvo kvalitetne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, zbog kojeg, kako je naveo, Crna Gora svake godine u izvještajima Evropske komisije dobija konstantne kritike
0 komentar(a)
Srđan Perić, Foto: Pozitivna CG
Srđan Perić, Foto: Pozitivna CG
Ažurirano: 23.06.2015. 14:06h

Personalna rješenja za izbor specijalnog državnog tužioca manje su bitna u odnosu na rezultate koje Crna Gora mora postići u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, smatraju u Pozitivnoj Crnoj Gori.

U Podgorici je u toku sjednica Tužilačkog savjeta, na kojoj se razgovara sa kandidatima koji su se prijavili na oglas za glavnog specijalnog tužioca. Vrhovni državni tužilac (VDT) predlaže Tužilačkom savjetu specijalnog tužioca od kandidata koji su se prijavili na javni oglas.

Potpredsjednik Pozitivne, Srđan Perić, kazao je da se ta partija snažno zalagala za to da VDT ima punu autonomiju u odabiru ljudi koji će se boriti protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Mi želimo da ispoštujemo ono za šta smo se i sami zalagali – da VDT ima autonomiju pri odabiru svojih saradnika. Ono što nas zanima u cijeloj priči su rezultati, i mnogo je manje bitno samo personalno rješenje u odnosu rezultate koji su Crnoj Gori neophodni“, rekao je Perić agenciji MINA.

On je podsjetio da je goruće pitanje odsutsvo kvalitetne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, zbog kojeg, kako je naveo, Crna Gora svake godine u izvještajima Evropske komisije dobija konstantne kritike.

„Vladavina prava je sigurno jedna od najslabijih karika na evropskom putu Crne Gore“, smatra Perić.

Prema njegovim riječima, Pozitivna se ne bavi personalnim rješenjima, ali treba imati u vidu i oprečne reakcije koje u javnosti izazivaju određene ličnosti.

„Nadamo se da će VDT imati dovoljno percepcije da prepozna šta su potrebe građana I očekivanja javnosti, naravno u kombinaciji sa stručnim referencama samih kandidata, i da odabere onog koji će državi donijeti rezultate u oblastima koje su glavna prepreka na njenom evropskom putu“, rekao je Perić.

Na pitanje da li smatra da dosadašnjeg specijalnog tužioca rezultati preporučuju za tu funkciju, on je rekao da mu nijesu poznati ti rezultati, naročito u borbi protiv korupocije na visokom nivou.

„Mi smo promjenu zakonodavstva u ovoj oblasti radili upravo zbog neefikasnosti tužilačke organizacije. Da li su u pitanju bila zakonska rješenja koja su to ograničavala, ili su bili u pitanju kadrovi, to će se uskoro pokazati“, kazao je Perić.

On je naglasio da nema više prostora za improvizacije i za političke odluke.

„Nama su potrebne stručne odluke koje državu treba snažno da povedu u proces evropskih integracija, na mnogo kvalitetnijim osnova nego što je do sada kada je u pitanju vladavina prava. To je ono što mi očekujemo i od VDT-a i od svih njegovih saradnika“, poručio je Perić.

Bonus video: