I Budvanska rivijera će poštovati etički kodeks za turizam

Kako se navodi, kodeks promoviše unaprjeđenje svih činilaca turizma - toleranciju u najširem smislu, visoko uvažavanje turista i njihovih potreba, ravnopravnost polova i ljudska prava
54 pregleda 2 komentar(a)
Budvanska rivijera, Foto: Facebook
Budvanska rivijera, Foto: Facebook
Ažurirano: 23.06.2015. 14:30h

Pod pokroviteljstvom Svjetske turističke organizacije danas je upriličena ceremonija potpisivanja Globalnog etičkog kodeksa za turizam.

Hotelska grupa Budvanska rivijera jedna je od tri kompanije iz Crne Gore koja je potpisnik Sporazuma.

Ova jedinstvena Povelja, podržana od strane Ujedinjenih nacija, ustanovljena je još 1999. godine od strane Generalne skupštine Svjetske turističke organizacije i ima 440 potpisnika iz 53 zemlje.

“Potpisivanje Sporazuma za Hotelsku grupu predstavlja još jednu potvrdu opredijeljenosti za razvoj i napredak ka odgovornom i održivom turizmu, što i jesu osnovni elementi ove Povelje. Hotelska grupa koja je prepoznata kao društveno odgovorna kompanija, potpisivanjem ovog dokumenta usvaja nove smjernice iz sfera ekonomskog, socijalnog, kulturnog i ekološkog miljea, sa ciljem da se pomogne povećanje benefita turizma, a sa druge strane da se umanje eventualni negativni uticaji”, navodi se u saopštenju Hotelske grupe Budvanska rivijera.

Kako se navodi, kodeks promoviše unaprjeđenje svih činilaca turizma - toleranciju u najširem smislu, visoko uvažavanje turista i njihovih potreba, ravnopravnost polova i ljudska prava.

Sporazumom su obuhvaćene aktivnosti na očuvanju prirodnih resursa i okoline sa ciljem da se prirodno bogatstvo zaštiti od negativnih uticaja.

“U Povelji je istaknuta prednost saradnje sa organima lokalne uprave, uz naročito uvažavanje potencijala lokalne radne snage i njeno angažovanje u skladu sa potrebama preduzeća i tržišta. Sve ovo je velikim dijelom već integrisano u model poslovanja Hotelske grupe, kao i očuvanje i njegovanje tradicije i lokalne kulturne baštine, što svakako jeste dio odgovorne i održive strategije u radu kompanije. Ono što je intencija Crne Gore kao turističke destinacije i Hotelske grupe kao jedne od najvećih turističkih kompanija na ovim prostorima - od otvaranja novih mogućnosti na polju razvoja svih elemenata turističke ponude, do valorizacije postojećih resursa, pronašlo je svoje utemeljenje kroz ovaj referentni okvir za odgovoran i održivi turizam”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: