Kolašinske vlasti ne znaju sa kim sarađuju

„Koll energy“ je formiran 2009. godine, sa slovačkom firmom „Saliy energy“ s.r.o., a zadužen je za izgradnju male hidroelektrane „Raštak“, na istoimenom vodotoku u donjomoračkom selu Raško
86 pregleda 1 komentar(a)
Koll energy, Foto: Dragana Šćepanović
Koll energy, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 21.06.2015. 18:55h

Poslije više od šest godina, koliko postoji „Koll energy“, jedino javno-privatno preduzeće, čiji je jedan od osnivača Opština Kolašin, lokalna uprava konačno ima predstavnika u toj firmi.

„Koll energy“ je formiran 2009. godine, sa slovačkom firmom „Saliy energy“ s.r.o., a zadužen je za izgradnju male hidroelektrane „Raštak“, na istoimenom vodotoku u donjomoračkom selu Raško.

Malo je predstavnika i bivše i sadašnje vlasti u Kolašinu, koji se mogu pohvaliti da znaju išta o tom preduzeću, ili o fazi do koje je stigla izgradnja hidroelektrane.

Gotovo sve je nepoznanica, od toga do koje su faze radovi stigli, kako je preduzeće do sada funkcionisalo, ko je , bar nezvanično, ispred lokalne uprave bio u kontaktu sa Slovacima...

Predstavnici slovačke firme, prije nekoliko mjeseci, nezvanično su kazali novinarima da se niko od lokalnih funkcionera nikada nije interesovao za poslovanje, a nije bilo ni inicijative da se imenuje predstavnik Opštine u preduzeću.

Slovaci tvrde da su na tu mogućnost nekoliko puta bezuspješno podsjećali čelnike lokalne vlasti.

Informaciju više, nedavno je odbornicima dala predsjednica Opštine Željka Vuksanović, koja tvrdi da je uvidom u Centralni registar privrednih subjekata (CRPS) ustanovila da je tokom minulih šest godina vlasnički udio Opštine u „Koll energy“ smanjen sa 20 na 15 procenata.

Ona kaže da nema podataka o tome kako je do toga došlo, niti ko je o tome odlučio.

Predstavnik Opštine u tom preduzeću ubuduće će biti Milomir Šubara, ekonomista i radnik u opštinskoj administraciji.

Od njega se očekuje da izvršnu i zakonodavnu vlast informiše o onome o čemu minulih šest godina nije bilo niti jednog podatka. Prije svega, na koji način je „isparilo“ pet procenata opštinskog vlasništva i ko je to sa Slovacima dogovorio.

„Odbornici, među kojima sam i ja bila, o tom preduzeću su čuli samo jednom, kad je stavljena na dnevni red odluka o formiranju društva sa ograničenom odgovornošću. Tadašnji predsjednik Opštine Mileta Bulatović je donio odluku za koju je tražio da je parlament potvrdi. Tad je učešće opštine bilo 20 procenata i nakon toga više nikada Skupština nije obaviještena ni da li je društvo profunkcisalo, ni šta se dešava, ni dokle se stiglo sa radovima. Na više puta postavljana odbornička pitanja, nije bilo odgovora“, kazala je Vuksanovićeva u lokalnom parlamentu.

Prema njenim riječima, jedina „dokumentacija“ u vezi sa tim projektom, koju je ona mogla da vidi, je Službeni list u kojem je objavljena odluka o formiranju preduzeća i izvod iz CRPS-a.

U Opštini, tvrdi Vuksanović, nema ništa više što se odnosi na „Koll energy“. Nedavno je od predstavnika slovačke firme dobila i kopirane „papire“ koji se odnose na to društvo.

Kopije, smatra Vuksanović, bi bilo neozbiljno smatrati kao informaciju koju treba dostavljati odbornicima.

„Posebno me interesuje na koji način je smanjen vlasnički dio Opštine. Na to i još mnoga pitanja oko tog društva odgovore treba da dobijemo od Šubare. Smanjenje vlasničkog dijela nije se moglo zakonito obaviti bez skupštinske odluke, to je jedino jasno. Ja sam bila odbornica minulih godina i sigurno znam da takav predlog nije dolazio na dnevni red“, tvrdi Vuksanovićeva.

Slovaci se odavno ne javljaju ni novoj kolašinskoj vlasti.

Iako su insistirali da se predstavnik Opštine izabrere, niko od njih se, kako kaže sekretar za finansije Goran Rakočević nije pojavio na prvoj sjednici borda direktora zakazanoj nakon Šubarinog imenovanja.

“Na tom sastanku došao je samo Šubara. Niko iz slovačke firme nakon toga nas nije kontaktirao”, tvrdi Rakočević.

Ta mini-hidrolektrana bila je prva slovačka investicija u Crnoj Gori.

Ministarstvo ekonomije dodijelilo je tom preduzeću 2010. godine rješenje o izdavanju energetske dozvole za izgradnju male hidroelektrane, instalisane snage 624 kW. U martu 2012. godine potpisan je ugovor o koncesiji na moračkom vodototoku. Koncesija je preduzeću “Koll energy” dodijeljena na 30 godina.

Slovaci tvrde da opština nije izgradila pristupni put

Prema nezvaničnim informacijama iz slovačke firme, vlasnički udio Opštine je umanjen prije nekoliko godina “iz potpuno opravdanih razloga.”

Sagovornik “Vijesti” tvrdi da lokalna vlast nije ispoštovala dio ugovora, tačnije, nije izgradila pristupni put.

U putnu infrastrukturu su zbog toga dodatno ulagali Slovaci i to kompenzovali većim procentom u vlasničkoj strukturi.

Izvšni direktor slovačko-kolašinskog preduzeća Martin Kolesar, u međuvremenu je smijenjen.

Obećavao je da će do kraja ljeta 2014. godine građevinski radovi biti završeni, a struja proizvoditi već u decembru. To se nije desilo, a zasada nema zvaničnih informacija kada će “Raštak” proraditi.

Iz te firme “Vijestima” nije zvanično odgovoreno ni na pitanja koja se tiču smanjenja opštinskog vlasničkog udjela.

Bonus video: