Sve više električnih vozila u Tivtu

Opštinski parking servisa planira da gradi punionice za električne automobile
99 pregleda 0 komentar(a)
električna vozila, Tivat, Foto: Tuk Tuk Tours Montenegro
električna vozila, Tivat, Foto: Tuk Tuk Tours Montenegro
Ažurirano: 08.10.2018. 14:06h

Preduzeće „Parking servis“ Tivat (PST) namjerava da u tom gradu instalira punionice za napajanje baterija električnih vozila.

Direktor PST Slaviša Ognjanović sastao se sa predstavnicima Opštine i kompanije Telecom sa kojom PST već sarađuje u naplati uličnog parkiranja putem SMS poruka. Ognjanović je sa ekspertom Telecoma za razvoj softverskih riješenja Vukom Vukašinovićem i samostalnim savjetnikom u opštinskom Sekretarijatu za energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine Marinkom Terzićem, razgovarao o mogućnostima realizacije projekta instaliranja punionica za električna vozila u Tivtu „Smart-e-Mobility“. U Tivtu trenutno postoji samo jedan javno dostupan brzi punjač velikog kapaciteta za punjenje baterija električnih automobila, a on se nalazi u turističkom naselju Luštica Bay u Krtolima.

Zahvaljujući činjenici da Luštica Bay i Porto Montenegro za svoje portrebe unutar ta dva turistička kompleksa za prevoz gostiju, osoblja i tereta koriste niz malih električnih vozila-golfera, Tivat je trenutno na prvom mjestu u Crnoj Gori po broju registrovanih automobila na električni pogon kojih u tom gradu ima preko 50. Ipak, ovdje je riječ prevashodno o vozilima skromnih performansi za internu upotrebu unutar određenih kompleksa, gdje se njihove baterije i pune na internim punionicama Porto Montenegra i Luštice Bay.

Svi ostali koji namjeravaju da kupe automobil na električni pogon ili turisti koji u Tivat dođu „teslama“ i sličnim električnim vozilima, nemaju gdje na javnim mjestima da svoje četvorotočkaše spoje na elektro-mrežu.

Trend postepene „elektrifikacije“ drumskog saobraćaja u Tivtu ipak, dobija sve više maha pa je tako prije nekoliko mjeseci počela da posluje i kompanija „Eco Tuk Tuk Tours Montenegro“ koja raspolaže sa ukupno pet trotočkaša na električni pogon organizuje izlete duž zaliva.

Sa jednim punjenjem mogu da pređu do 100 kilometara.

Bonus video: