HRA: Propisati krivično djelo za sprječavanje novinara u vršenju zadatka

Dopuna Krivičnog Zakonika u tom smislu iskazala bi, kako su ocijenili iz HRA, društvenu svijest da su napadi na novinare posebno društveno opasna i neprihvatljiva pojava
58 pregleda 1 komentar(a)
Polomljena stakla, auto, Alma Ljuca, Foto: Anto Baković
Polomljena stakla, auto, Alma Ljuca, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 16.06.2015. 13:39h

Akcija za ljudska prava (HRA) osudila je demoliranje vozila dopisnice Dnevnih novina iz Bara, Alme Ljuce i apelovala na izmjenu Krivičnog zakonika i propisivanje krivičnog djela za sprječavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka.

Iz te nevladine organizacuje su, imajući u vidu da je 83 odsto novinara navelo da bi za unapređenje slobode medija u Crnoj Gori bilo važno promjeniti zakon kako bi se napad na novinare tretirao kao napad na službeno lice pri vršenju službene dužnostim apelovali na Vladu i poslanike, da Skupštini predlože izmjenu Krivičnog zakonika.

“Apelujemo na one koji to mogu, Vladu i poslanike da Skupštini Crne Gore predlože izmjenu Krivičnog zakonika kako bi se propisala nova krivična djela, napad na novinare u kontekstu vršenja profesionalnih zadataka, odnosno sprječavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka”, poručili su iz HRA.

Dopuna Krivičnog Zakonika u tom smislu iskazala bi, kako su ocijenili iz HRA, društvenu svijest da su napadi na novinare posebno društveno opasna i neprihvatljiva pojava.

“A dodatno bi se obavezalo i državno tužilaštvo i policija, da napade na novinare istražuju i gone po službenoj dužnosti”, kaže se u saopštenju.

Kako su ocijenili iz HRA, napad na Ljucu posebno zabrinjava ako se ima u vidu da je ona nedavno izvještavala o zloupotrebama Fonda za stambeno-solidarnu izgradnju i odlasku crnogorskih građana na ratište u Siriji, što su, kako su dodali, teme od javnog interesa koje su i ranije izazivale tenzije.

“HRA osuđuje demoliranje vozila dopisnice Dnevnih novina iz Bara, Alme Ljuce, prošle nedjelje. To je već drugi napad na imovinu Ljuce u roku od mjesec dana, odnosno treći ukupno na imovinu novinara (vozilo dopisnika Dana iz Bijelog Polja oštećeno je takođe u maju)”, kaže se u saopštenju.

Kako se podsjeća, prema saopštenju Uprave policije, od početka godine prijavljena su još tri slučaja napada na novinare (ugrožavanje sigurnosti, iznošenje ličnih i porodičnih prilika).

“Time se, nažalost, nastavlja trend iz 2014, godine tokom koje je policiji prijavljeno čak desetak takvih slučajeva”, zaključuje se u saopštenju HRA.

Bonus video: