Sijarić u školi broji Bošnjake i "one druge"

Više radnika koji nisu željeli da im se ime pominje u novinama, u zajedničkom obraćanju “Vijestima” ocijenili su da su takve izjave tendenciozne i da je bavljenje procentima i prebrojavanje na “Bošnjake” i “ove druge” nešto od čega treba zaštiti školu
558 pregleda 57 komentar(a)
Rešad Sijarić, Foto: BS
Rešad Sijarić, Foto: BS
Ažurirano: 01.10.2018. 11:40h

Radnici škole „Marko Miljanov“ u Bijelom Polju tvrde da su ogorčeni zbog izjave direktora Zavoda za školstvo Rešada Sijarića, koji je rekao da u toj ustanovi među učenicima ima više od 70 odsto bošnjačke djece, a da su nastavnici iz "one druge strukture".

Sijarić je to kazao 15. septembra, njegovu izjavu prenio je RTCG u drugom dnevniku, u izvještaju sa okruglog stola na temu “Bošnjaci u obrazovnom sistemu Crne Gore – izmjene i dopune nastavnih planova i programa”, koji je u Podgorici organizovalo Bošnjačko vijeće.

Više radnika koji nisu željeli da im se ime pominje u novinama, u zajedničkom obraćanju “Vijestima” ocijenili su da su takve izjave tendenciozne i da je bavljenje procentima i prebrojavanje na “Bošnjake” i “ove druge” nešto od čega treba zaštiti školu.

Prema saznanjima "Vijesti", u toj školi nema ni četvrtina bošnjačko - muslimanske djece.

Nezvanični izvori tvrde da se problemom Sijarićeve izjave bavio i Školski odbor, koji će navodno tražiti od Sijarića demant i javno izvinjenje.

Radnici kažu da je Sijarić školu pomenuo u negativnom kontekstu, etiketiranjem po vjerskom i nacionalnom osnovu.

Sijarić, međutim, tvrdi da je možda došlo do statističke greške.

On je pojasnio da je predmetnim programima u osnovnim i srednjim stručnim školama zakonom predviđeno 15 do 20 odsto programa za manjinske nacionalne zajednice kako bi izučavali svoj jezik istoriju, kulturu, tradiciju i slično.

"To dobro zakonsko rješenje u praksi se vrlo malo implementira, zbog toga što tih 15 do 20 odsto programa je prepušteno predmetnim nastavicima, lokalnoj upravi i roditeljima da urade obrazovno-vaspitne ishode i ishode učenja, za što objektivno nemaju kapaciteta. Takođe, taj dio programa se ne evaluira od strane Zavoda za školstvo i Ispitnog centra pa učenici i nastavnici nemaju dovoljno motiva da izučavaju te sadržaje”, kazao je Sijarić.

On je istakao da taj dio programa nije zastupljen u obaveznim udžbenicima i priručnicima, što učenicima i nastavnicima realno otežava njegovu realizaciju.

SIjarić tvrdi da je analizirajući sve ove probleme, slučajno uzeo za primjer školu "Marko Miljanov" u Bijelom Polju, ali "ne sa ciljem bilo kakvog prebrojavanja po nacionalnom osnovu, permutujući broj djece bošnjačke nacionalnosti u odnosu na broj djece drugih nacionalnosti".

"Nije poenta u tome da li u toj školi ima 70 ili 30 odsto učenika bošnjačke nacionalnosti, nego u tome da se otvoreni dio programa nedovoljno realizuje i da su sva djeca „gubitnici“ u sistemu zbog okolnosti koje sam već naveo. Mogao sam da odaberem za primjer mnogo škola sa područja opština Petnjica, Rožaje, Plav, Bijelo Polje koje imaju taj i viši procenat djece bošnjačke nacionalnosti, ali su ti podaci u ovom slučaju totalno irelevantni, nemaju za cilj nikakvo prebrojavanje po nacionalnom osnovu i nijesu ni u kakvoj varijanti povezani sa temom okruglog stola. Ukoliko su me zaposleni u JU OŠ „Marko Miljanov“ drugačije shvatili, ja im se izvinjavam na statističkoj nepreciznosti", kazao je Sijarić.

Bonus video: