Pokušaće da revitalizuju servis Glas građana - e-peticije

2 komentar(a)
e-peticija, Foto: Screenshot
e-peticija, Foto: Screenshot
Ažurirano: 09.06.2015. 17:11h

Operativni tim Partnerstva za otvorenu upravu (OGP) pokušaće da revitalizuje servis Glas građana - e-peticije, što je pozdravljeno na javnim konsultacijama koje su, u sklopu izrade drugog Akcionog plana, danas održane u Podgorici.

Kako je saopšteno iz Operativnog tima, sastanku je prisustvovalo oko 50 predstavnika državnih institucija, regulatornih tijela, nevladinih organizacija, medija i sindikata, kao i članica Savjeta međunarodne inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu, Tamara Puhovski.

Na sastanku je pozdravljen kao ambiciozan sadržaj prvog Nacrta drugog Akcionog plana, pri čemu je, kako se navodi u saopštenju, skrenuta pažnja na neophodnost efikasne implementacije mjera i aktivnosti koje budu usvojene.

Učesnici skupa prepoznali su potrebu daljeg unaprjeđenja transparentnosti svih institucija i tijela, a kao dragocjena ocijenjena su iskustva Hrvatske, koja je predstavila Puhovski.

Prepoznata je, kako se navodi, i potreba objedinjavanja informacija o procesima.

„Pozdravljena je odluka Operativnog tima da pokuša da revitalizuje servis Glas građana - e-peticije“, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je istaknuta je potreba dopunjavanja prvog Nacrta Akcionog plana mjerama koje se tiču društvene odgovornosti, posebno javnih preduzeća i ostalih privrednih subjekata u državnom vlasništvu, pri čemu je ukazano da za unaprjeđenja u toj oblasti već postoji baza u vidu normativnog okvira.

„Tokom diskusije iskristalisala se potreba daljih konsultacija sa predstavnicima različitih državnih organa i institucija u vezi sa predloženim mjerama i aktivnostima drugog Akcionog plana“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: