CGES i CZIP potpisali memorandum o saradnji: Za dobrobit ptica

CGES i CZIP su se obavezali da će zajedno raditi na prilagođavanju elektroprenosnog sistema Crne Gore ekološki prihvatljivim uslovima sa stanovišta gniježđenja ptica
415 pregleda 0 komentar(a)
ševa, ptice, Foto: Shutterstock
ševa, ptice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.06.2015. 17:33h

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) i Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) potpisali su Memorandum o saradnji u cilju unapređenje zaštite životne sredine.

“Imajući u vidu zajedničke interese u uspostavljanju bliskih i trajnih odnosa, prepoznajući značaj zaštite životne sredine, ali i vođeni zajedničkom željom da doprinesu njenom unaprijeđenju, CGES i CZIP potpisalii su danas Memorandum o saradnji”, navodi se u saopštenju.

Pojasnili su da su se, potpisujući taj dokument CGES i CZIP obavezali da će zajedno raditi na prilagođavanju elektroprenosnog sistema Crne Gore ekološki prihvatljivim uslovima sa stanovišta gniježđenja ptica.

Kako se navodi, prilagođavanje elektroprenosnog sistema će se raditi na način što CGES u najskorijoj budućnosti početi sa projektom postavljanja kućica za gniježđenje na dalekovode, gdje je to tehnički izvodljivo.

“Riječ je o novom projektu postavljanja vještačkih gnijezda za ugrožene vrste ptica, koje bi na ovaj način dobile priliku da obnove svoju populaciju i povećaju broj jedinki”, poručeno je iz tih organizacija.

Kako su precizirali, CGES će ugraditi i vizuelne odbijače ptica i sa posebnom pažnjom razmotriti sve preporuke CZIP-a vezano za blizinu međunarodno značajnih staništa za ptice i migratorne puteve ptica.

“Na stubovima visokonaponskih dalekovoda će se naći veliki broj vještačkih gnijezda, čime će CGES, koji se bavi prenosom električne energije, dobiti posebnu ulogu i odgovornost u zaštiti prirode”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: