SNP: Ispitati da li u školama postoje "VIP" odjeljenja

SNP takođe poziva Ministarstvo prosvjete da od naredne školske godine povede računa i o projektu "Škola bez nasilja" koji se već deset godina sprovodi u više desetina škola u zemlji, a koji je finansiran novcem iz inostranstva
75 pregleda 18 komentar(a)
Spasoje Papić, Foto: SNP Podgorica
Spasoje Papić, Foto: SNP Podgorica
Ažurirano: 08.06.2015. 09:55h

Podgorički odbor Socijalističke narodne partije Crne Gore poziva Ministarstvo prosvjete, da u narednom periodu ispita da li u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori postoje "VIP" odjeljenja.

"U njima se, po riječima mnogih roditelja nalaze djeca određenih doktora, ministara, funkcionera, a u drugim odjeljenjima djeca čiji su roditelji završili fakultet ili se bave određenim privatnim poslovima, te posebno djeca čiji roditelji imaju završenu SSS pa samim tim nisu ni mogla dospjeti u "posebna elitna odjeljenja", istakao je Spasoje Papić, potpredsjednik Odbora SNP Glavnog grada Podgorica.

Odbor Glavnog grada SNP podsjeća da su roditelji djece koja pohađaju osnovnu ili srednju školu više puta u javnosti iznosili stavove o ovoj pojavi kao o elementarnom primjeru ekonomskog nasilja i diskriminacije kod djece.

"Stoga zahtijeva od Ministarstva prosvjete, da do početka naredne školske godine ne dozvoli formiranja novih "specijalnih" odjeljenja. Društvena raslojavanja i nejednakosti među osnovcima i srednjoškolcima ne smiju biti prisutna, jer se učenici ne dijele prema "vrijednosti telefona u džepu" ili prema "dubini roditeljskog novčanika", već svako dijete kada je u školi mora biti ravnopravno sa svojim vršnjakom, jer je u današnjem društvu više onih koji nemaju, od onih koji imaju previše", rekao je Papić

SNP takođe poziva Ministarstvo prosvjete da od naredne školske godine povede računa i o projektu "Škola bez nasilja" koji se već deset godina sprovodi u više desetina škola u zemlji, a koji je finansiran novcem iz inostranstva.

"Rezultati te kampanje nisu dobri, jer su iz godine u godinu sve brojnije pritužbe koje se odnose na ovaj problem, što znači da je nasilje među djecom učestalije, pa se čini da je implementacija ovog projekta ostavljena na „dobru volju“ nastavnicima u školama. Dakle, stiče se utisak da kao društvo nemamo adekvatan odgovor i prava rješenja kojima bi se ovaj višegodišnji problem na pravi način suzbio. Novac ne smije postati glavno mjerilo uspjeha, a porodica i škola ne smiju zanemariti vaspitnu ulogu", dodao je Papić.

On je kazao da su u svim školama u kojima se primjenjuje program "Škola bez nasilja" određeni kadrovi koji su prošli adekvatnu obuku koja se odnosi na primjenu različitih mjera za prevenciju nasilja kada se dođe do njega, ali da takođe postoje slučajevi koji govore da se to ne realizuje na pravi način.

"Ne smije se nasilje zataškavati, a pogotovo ne i promovisati, i nikako ne smije proći bez određene kazne. Odustajanje od vaspitnih mjera samo pogoršava situaciju, a Odbor Glavnog grada SNP poziva na odgovornost svih aktera maloljetničkog nasilja i nudi besplatnu pravnu pomoć svim žrtvama ove pojave.Takođe, pozivamo Ministarstvo prosvjete da provjere i da eventualno spriječe svako doniranje bilo kojih sredstava školama od strane roditelja koji su „dobrostojeći“, jer se na taj način stvara nejednaki tretman i diskriminacija učenika kada je nastavak školovanja u pitanju. Podsjećamo javnost, upravo je Ministarstvo prosvjete dužno da školama uplaćuje obavezne materijalne troškove", zaključio je Papić.

Bonus video: