Milioni eura na kocki

Vlast je kandidaturu, koja može koštati lokalnu kasu milione eura, podnijela na osnovu tvrdnje i procjene zamjenika sekretara za kulturu grada Beograda Aleksandra Pekovića, koji je u tom poslu u konfliktu interesa
58 pregleda 4 komentar(a)
Herceg Novi, November Man, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, November Man, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 07.06.2015. 10:58h

Hercegnovska koaliciona vlast, Građanska lista Izbor i DPS, izglasali su odluku da se taj grad kandiduje za titulu Evropske prijestonice kulture 2021. godine. Za tu prestižnu titulu interesovanje je veliko, a pojačano je od 16. aprila 2014. godine kada je i definitivno precizirano Odlukom br. 445/2014/EU Evropskog parlamenta i Vijeća, da se kandidovati mogu i gradovi iz zemalja koje nisu članice EU. Kandidovaće se i Cetinje, Kotor, Tivat i Budva.

Odluka je objavljena u Službenom listu Evropske unije od 3. maja 2014. godine i to sa kalendarom gdje je precizirano da se kandidati van EU mogu prijaviti isključivo za godine 2021. i svaku treću narednu. Prema dostupnim informacijama više gradova iz Islanda, Albanije, BiH, Srbije i Makedonije su u konkurencji za kandidaturu za koju se i Herceg Novi odlučio i to na inicijativu dijela lokalne uprave, a na osnovu tvrdnje i procjene zamjenika sekretara za kulturu grada Beograda Aleksandra Pekovića.

Peković tvrdi da Herceg Novi treba da se kandiduje za vrlo značajan i prestižan naslov Evropske prijestonice kulture i da može proći evaluaciju na ekspertskom panelu EU. Navedene tvrdnje iznio je na promociji projekta, održanoj u februaru ove godine u Herceg Novom, gdje je od strane predlagača inicijative Peković predstavljen kao ekspert za ovu oblast. Međutim, prećutana je činjenica da osim što je službenik glavnog grada Srbije, on je takođe i predsjednik Organizacionog odbora za kandidaturu svoga grada, Beograda, za Evropsku prijestonicu kulture, što je klasičan konflikt interesa ukoliko Peković vodi i projekat kandidature Herceg Novog.

Beograd je ranije najavljivan kao pretendent za kandidaturu za 2020. godinu što bi značilo da nije konkurent Herceg Novom. Naprotiv, direktni je konkurent jer u kalendaru iz već pomenutog Službenog lista EU, gradovi zemalja van EU mogu se kandidovati samo svake treće godine počevši od 2021. Pri tom, Beograd se, upravo pod vođstvom Pekovića, mnogo ranije počeo pripremati za kandidaturu, još od 2011. godine, a u međuvremenu nigdje nije objavljeno niti zvanično izneseno da su odustali od svoje kandidature. Podsjetimo da je uz glavni grad Srbije, iz te zemlje i Novi Sad pretendent na titulu Evropska prijestonica kulture 2021, i da i Vojvođani već nekoliko godina rade na kandidaturi.

"Iz štu­rog ma­te­ri­ja­la ko­ji su do­bi­li od­bor­ni­ci je­di­no ja­sno je da će se u ovoj go­di­ni za taj pro­je­kat iz­dvo­ji­ti 275.000 eura od če­ga sa­mo za dva di­rek­to­ra pro­jek­ta 80.000 eura. Ula­ga­nja bi u na­red­nim go­di­na­ma bi­la mi­li­on­ska, ali se ne sa­op­šta­va iz ko­jih to konkretnih iz­vo­ra“, kaže predsjednika OO PzP Milovan Miša Ba­ždar.

Da li će Herceg Novi proći evaluaciju Evropske nezavisne komisije znaće se tek tokom jeseni 2017. godine, a do tada se mora uraditi mnogo toga i platiti još više. Kandidatura bi trebalo da bude predata do 23. oktobra ove godine, kada će biti napravljen uži izbor gradova. Do tog datuma se mora bespovratno uložiti 275.000 eura opštinskih para, bez ikakve garancije da će projekat proći u drugu fazu. Ukoliko kandidatura prođe u drugi krug, prema finansijskom planu koji je dostavljen odbornicima SO Herceg Novi i u sljedećoj, 2016. godini takođe su troškovi na nivou 275.000 eura. Dakle 550.000 eura će biti potrošeno bez garancija da će kandidatura proći, već na osnovu hipoteze i tvrdnji stranaca koji podstiču kandidaturu Herceg Novog i koji će bez obzira na ishod cijelog projekta, za vođenje toga posla u dvije godine dobiti 160.000 eura.

"Troškovi se srazmjerno dijele na ovih pet opština, ukoliko ostale opštine prihvate to, a mislim da nema razloga da ne prihvate"', kazao je za Monitor predsjednik Opštine Herceg Novi, Nikola Nikša Gojković.

"Od kvalitetne pripreme turističke sezone važniji su dogovori oko podjele honorara stručnjacima koji će pripremati dokumentaciju za sticanje prestižnih priznanja. Onih 275 hiljada eura samo za pripremu dokumentacije i više od 10 miliona ulaganja do 2021. su za postojeće prilike u Herceg Novom krajnje nerealni. Posebno ako se ima u vidu da je još uvijek neriješeno pitanje kanalizacije, a da je nejasno kada će biti sanirana gradilišta na šetalištu i Rivijeri, plaže čekaju sređivanje, a rasvjeta je u rasulu’’, konstatovala je predsjednica OO SNP Danijela Đurović.

Opširnije čitajte u novom broju Monitora

Bonus video: