Traže isplatu naknade za zaposlene koje održavaju trudnoću

„Udar na trudnice i porodilje, može imati dalekosežne posljedice na natalitet i standard generacija koje dolaze, pa stoga apelujemo na Ministarstvo da uvaži predložene izmjene teksta Nacrta zakona“, zaključuje se u saopštenju
140 pregleda 0 komentar(a)
trudnoća, abortus, Foto: Shutterstock
trudnoća, abortus, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.06.2015. 13:55h

Predstavnici 14 nevladinih organizacija (NVO) pozvali su Ministarstvo zdravlja da Nacrtom zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju propiše obaveznu isplatu naknade zarade trudnicama koje su, zbog održavanja trudnoće, privremeno spriječene za rad u visini od 100 odsto od osnova za naknadu.

Oni su, učestvujući u javnoj raspravi, pozvale Ministarstvo i da Nacrtom propiše da se isplaćene naknade zarada refundaju poslodavcu u visini od 100 odsto i to od prvog dana privremene spriječenosti za rad.

Izmjene Nacrta zakona tražile su organizacije Juventas, Akcija za ljudska prava, Udruženje Roditelji, Centar za ženska prava, ANIMA, Sigurna ženska kuća, PRIMA, Centar za građansko obrazovanje, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, CAZAS, SOS za ženu i djecu žrtve nasilja, Centar za antidiskriminaciju – Ekvista, Kvir Montenegro i Centar za monitoring i istraživanje.

Kako su podsjetili iz tih organizacija, odredbe Nacrta zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju predviđaju da isplaćene naknade zarada trudnicama za prva dva mjeseca trudničkog odsustva zbog održavanja trudnoće, neće biti refundirana poslodavcu.

Novina je, kako se navodi, da u slučaju privremene spriječenosti za rad po osnovu održavanja trudnoće Fond isplaćuje naknadu zarade tek od 60-og dana odobrene spriječenosti za rad.

"Novina je i da naknada koju Fond refundira poslodavcu iznosi 70 odsto od osnova za naknadu a ne može biti veća od prosječne zarade zaposlenih u Crnoj Gori u prethodnoj godini“, kaže se u saopštenju NVO.

Predstavnici 14 NVO navode da je, konačno, ostavljena mogućnost poslodavcu da isplatu naknade zarade trudnici smanji na 70 odsto, iako se, prema važećem rješenju, naknada zarade u ovom slučaju obezbjeđuje u visini od 100 odsto od osnova za naknadu. „Ovaj stav se odnosi i na naknade u slučaju drugih privremenih spriječenosti za rad“.

„Predlažemo da se odustane od promjene važećeg rješenja o isplaćivanju naknade ženama koje su spriječene da rade zbog održavanja trudnoće – da se naknada u punom iznosu isplaćuje trudnicama koje održavaju trudnoći, i da se isplaćeni iznos i dalje refundira poslodavcu od prvog dana, u iznosu od 100 odsto i bez ograničenja da naknada ne može biti veća od prosječne zarade zaposlenih u Crnoj Gori u prethodnoj godini“, kaže se u saopštenju.

Predstavnici NVO predlažu da naknadu zarade za vrijeme privremene spriječenosti za rad poslije isteka 60 dana obračunava i isplaćuje poslodavac, a Fond je refundira poslodavcu, u roku od 90 dana od podnošenja zahtjeva.

Oni podsjećaju da je država obavezna da preduzima mjere postizanja rodne ravnopravnosti koja u Crnoj Gori nije postignuta prema ocjenama svih relevantnih međunarodnih organizacija.

„Sporne odredbe Nacrta nijesu usklađene sa mjerama predviđenim Programom sprovođenja Plana aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti (2013-2017) za 2015-2016 godinu, koji je Vlada Crne Gore usvojila 13. marta, čiji je strateški cilj povećanje zaposlenosti žena i uklanjanje svih oblika diskriminacije žena“, kaže se u saopštenju.

Predstavnici 14 NVO smatraju da Vlada mora da promijeni politiku stvaranja ušteda preko djece i njihovih roditelja, ukoliko želi da se Crna Gora ekonomski i socijalno razvija.

„Udar na trudnice i porodilje, može imati dalekosežne posljedice na natalitet i standard generacija koje dolaze, pa stoga apelujemo na Ministarstvo da uvaži predložene izmjene teksta Nacrta zakona“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: