Budva dobila najmoderniji bioskop u Crnoj Gori

Svakodnevno će se prikazivati 12 filmova različitih žanrova, a razloga za zadovoljstvo će imati i najmlađi koji će imati priliku da vide svakoga dana najmanje jedan film za djecu
424 pregleda 25 komentar(a)
Lazar Rađenović, Foto: Vuk Lajović
Lazar Rađenović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 31.05.2015. 11:28h

Cadmus Cineplex Mega promet, najmoderniji bioskop na našim prostorima, svečano su sinoć u TQ Plaza otvorili gradonačelnik Budve Lazar Rađenović i ministar kulture Pavle Goranović.

Bioskop je opremljenim najsavremenijim međunarodnim brendovima namijenjenim kinematogrfskim djelatnostima.

Ovim je Budva nakon pune decenije, od kada je privatizovan “Zeta film”, ponovo dobila bioskop i to na radost brojnih ljubitelja kinematografije. Projekat vrijedan 1.4 miliona eura uspješno je realizovao Lovćen film d.o.o. iz Budve, kroz partnerski odnos sa Opštinom Budva koja je ustupila svoje prostorije u “TQ Plazi”.

„Partner naše Opštine, koji je imao volju i želju, ali i hrabrost da se upusti u izgradnju četiri sale sa ukupno 280 mjesta je 'Lovćen film', koji je u prvu fazu izgradnje do sada investirao 1.4 miliona eura. Menadžerka opštine Milena Marović-Bogdanović bila je koordinatorka ovoga projekta ispred lokalne uprave“, kazao je Rađenović.

Ministar kulture Pavle Goranović kazao je da to ministarstvo otvaranje biskopa u Budvi prepoznaje kao snažan doprinos crnogorskoj kulturnoj politici u kojoj kinematografija ima važnu ulogu.

„Ovakve projekate smatramo jednim od razvojnih pioriteta audio-vizuelnog sektora u Crnoj Gori, u kojem je očit nedostatak kapaciteta upravo na polju prikazivačke djelatnosti. Zato je obaveza države i lokalnih samouprava definisana i novim Zakonom o kinematografiji, čije donošnje očekujemo, da putem različitih podsticajnih mjera obezbijedimo povoljnije uslove za razvoj ove važne djelatnosti. Otvaranje bioskopa u Budvi pozitivan je primjer kako se lokalna samouprava uključuje u ostvarivanje nacionalnog kulturnog koncepta. Opština Budva je ovim potvrdila konkretnu podršku razvoju kinematografske djelatnosti i to kroz jedna od najpoželjnijih modela saradnje,“ kazao je Goranović.

„Svakodnevno će se prikazivati 12 filmova različitih žanrova, a razloga za zadovoljstvo će imati i najmlađi koji će imati priliku da vide svakoga dana najmanje jedan film za djecu. Bioskop nudi specijalne popuste za određene grupe stanovnika. Pored vrhunskog užitka u najnovijim filmovima digitalne i 3D tehnologije u sklopu Cadmus Cineplex Mega promet bioskopa biće otvorena i dva snek bara, ljetnja bašta i posebno osmišljen kreativni centar za posjetioce od 2 – 14 godina. Ideja je bila da se Budvanima pruži najkvalitetniji bioskop koji je ujedno i trenutno jedini pravi crnogorski multiplex koji je u potpunosti realizovan domaćim kapitalom. Tako je nastala kompanija Lovćen film doo iz Budve koja će u narednom peridu upravljati budvanskim bioskopom, na zadovoljstvo stanovnika i gostiju Budve. Bioskop je dobio ime po antičkom heroju Kadmu, mitskom osnivaču grada Budve, jedinom smrtniku koji je oženio boginju. Čini nam se da se tako starogrčka tradicija pozorišta prenosi u današnje vrijeme kroz pokretne slike na velikom platnu. Imenovanje bioskopa po Kadmu, mali je doprinos afirmaciji kulturno-istorijskog nasljeđa i njegovom predstavljanju široj javnosti“, navode u Lovćen filmu.

Sale nose ime antičkih mitskih likova

Bioskop Cadmus Cineplex Mega Promet je moderan bioskop koji posjeduje četiri sale sa ukupnim kapacitetom od 296 sjedišta.

„Opremljen je najboljom tehnologijom za reprodukciju slike i posljednjom generacijom rashladnih sistema. Sale na gornjem nivou su opremljene 3D tehnologijom i DCP projektorima, dok je sala 4 u okviru dječije igraonice zamišljena kao projekciona sala sa najmodernijom Christie BD opremom. Kompletno ozvučenje potpisuju JBL i Crown pojačala, zajedno sa Dolby serverima. Vodeći ponovo računa o kulturnim vrijednostima Budve, jednom od najstarijih gradova na istočnoj obali Jadrana, i objekti unutar bioskopa su dobili imena iz mitske istorije grada. Sala 1 nosi naziv Harmonia, kapaciteta je 99 mjesta, dobila je ime po boginji sloge i reda, sala 2 nosi naziv Bouthoe, kapaciteta kapaciteta 93 mjesta, je antičko ime za Budvu, sala 3 nosi ime „Europa", kapaciteta 66 mjesta, dobila je ime po sestri feničanskog princa, kasnije kralja Tebe, Kadma i sala 4 nosi ime „Illyrius“, kapaciteta 36 mjesta, po sinu Kadma i Harmonije,“ ističu iz konzorcijuma.

Bonus video: