Demokrate traže besplatne udžbenike za cetinjske osnovce

"Ovo je samo jedna od niza mjera koje je neophodno hitno preduzeti u cilju poboljšanja demografske slike Prijestonice, jer je stanje odavno alarmantno"
74 pregleda 2 komentar(a)
Danilo Mrvaljević, Foto: Demokratska Crna Gora
Danilo Mrvaljević, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 22.09.2018. 15:57h

Klub odbornika Demokrata Prijestonice podnio je Skupštini Prijestonice predlog Odluke o utvrđivanju obaveze obezbjeđivanja besplatnih udženika za đake svih osnovnih škola na teritoriji Prijestonice Cetinje.

"Imajući na umu da je ekonomska moć građana Prijestonice na veoma niskom nivou, prije svega usled ogromnog broja nezaposlenih, smatramo da bi donošenje ove Odluke bilo veoma značajno za sve roditelje čija djeca pohađaju osnovno obrazovanje, naročito za one koji imaju dvoje ili više djece osnovaca, pa moraju godišnje izdvajati i po nekoiko stotina eura za udžbenike i druga sredstva za školu", saopštio je predsjednik Kluba odbornika Demokrata Prijestonice Danilo Mrvaljević.

Navodi da se ovom odlukom neće riješiti "svi problemi Cetinja", ali da je uvjeren da je značajna i dobra osnova da se krene razmišljati u pravcu rada na poboljšanju socijalnog ambijenta.

Očekuje da će odluka biti jednoglasno usvojena.

"Ovo je samo jedna od niza mjera koje je neophodno hitno preduzeti u cilju poboljšanja demografske slike Prijestonice, jer je stanje odavno alarmantno", navodi Mrvaljević.

Ističe da se sredstva za sprovođenje predložene Odluke mogu obezbijediti bez poteškoća i dodatnih izdvajanja, zakonitim, racionalnim i domaćinskim raspolaganjem budžetom.

"Konkretno - prostim smanjenjem troškova reprezentacija i putovanja funkcionera i službenika lokalne uprave na minimum, te svakako boljom raspodjelom sredstava u okviru budžeta za svaku narednu fiskalnu godinu. Jer, priznaćete, svega nekoliko hiljada eura iz budžeta Prijestonice cjelokupnom obrazovanju, dok drugi transferi iznose desetine i stotine hiljada eura, nije baš najsrećnija raspodjela".

Mrvaljević navodi da će opozicija podržati predlog, te da je na Kolegijumu i predsjednik Kluba odbornika DPS-a Borislav Pravilović obećao da će Odluka dobiti podršku i vladajuće koalicije.

Bonus video: