Planovi i strategije za TE Pljevlja ne daju garancije za zdrav život i razvoj

Iz Grin Houma su ukazali da izvođenje zaključka da je izgradnja TE Pljevlja II tehno-ekonomski i ekološki prihvatljiva, jer sa stanovišta uticaja na životnu sredinu - prvenstveno na ugroženi kvalitet vazduha Pljevaljske kotline - čini pozitivan učinak u odnosu na postojeće stanje, ali da to nije dovoljno
2 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 28.05.2015. 15:10h

Detaljni prostorni plan (DPP) i Strateška procjena uticaja na životnu sredinu (SPU) za drugi blok TE Pljevlja ne daju garancije za zdrav život i mogućnost ekonomskog razvoja stanovnicima pljevaljske kotline i šire, smatraju u Grin Houmu /Green Home/.

"U situaciji da, bez adekvatne analize stanja životne sredine i pravih uzroka zagađenja i udjela svih zagađivača, kao i efekata zagađenja na zdravlje gradjana Pljevalja, neprihvatljivo je da se pitanje rješavanja zagađenja životne sredine u Pljevljima uslovljava izgradnjom novog bloka, odnosno novog emitera gasova i proizvodjača otpada“, naveli su iz te organizacije.

Iz Grin Houma su ukazali da izvođenje zaključka da je izgradnja TE Pljevlja II tehno-ekonomski i ekološki prihvatljiva, jer sa stanovišta uticaja na životnu sredinu - prvenstveno na ugroženi kvalitet vazduha Pljevaljske kotline - čini pozitivan učinak u odnosu na postojeće stanje, ali da to nije dovoljno.

U komentarima Grin houma na DPP i SPU na životnu sredinu za drugi blok TE Pljevlja, navodi se da to jeste potreban, ali nije dovoljan preduslov za prihvatanje izgradnje novog objekta karakteristika predviđenih za TE "Pljevlja II".

Prema njihovim riječima, potrebno je da izgradnja novog objekta bude zamišljena tako da, ne samo poboljšava uticaj na životnu sredinu u odnosu na sadašnje zatečeno stanje, već da "dovodi stanje životne sredine u dugoročno prihvatljivu zdravu životnu sredinu".

"Takvo stanje treba da garantuje zdrav život i mogućnost ekonomskog razvoja stanovnicima Pljevaljske kotline i šire, cjelokupnom stanovništvu Crne Gore i onih susjednih zemalja gdje bi eventualna izgradnja ovog objekta imala uticaj“, smatraju u Grin Houmu.

Oni su kazali iz DPP i SEA ne vide garancije da će se to desiti.

Iz Grin Houma su ukazali da pitanje toplifikacije nije ni detaljno razmatrano u dokumentima, već je uzeta samo pretpostavka da će se ona realizovati.

"S obzirom da je taj projekat vrlo neizvjestan, skup, i da njegova realizacija zavisi od studije opravdanosti i finansijske sposobnosti lokalne zajednice da sopstvenim sredstvima potpuno završi distributivni sistem za daljinsko grijanje za veći dio grada, potrebno je uzeti u razmatranje i opciju da, i pored izgradnje novog bloka, projekat toplifikacije ne bude urađen, i shodno tome istražiti i analizirati negativne uticaje na zdravlje stanovnika Pljevalja“, kaže se u saopštenju.

U Grin houmu smatraju da je DPP nedovršen dokument kome nedostaju bitni ulazni parametri i podaci koji se odnose na rezerve uglja, njihov kvalitet, stepen istraženosti, procjena troškova otvaranja novih rudokopa, procjena broja radnih mjesta, finansijski troškovi rekultivacije prostora, mjera zaštite životne sredine, troškovi CO2, zdravstveni troškovi I ostalo.

"S tim u vezi, vrijednost projekta izgradnje novog bloka i sa njom povezani troškovi nijesu realno i adekvatno prikazani, i smatramo da će višestruko nadmašiti prikazanu cifru, a da će vrijeme isplativosti projekta biti znatno duže od trenutno procijenjenih 14 godina“, dodaje se u saopštenju.

U Grin Houmu smatraju da sve to ozbiljno dovodi u pitanje konkuretnosti buduceg objekta na tržištu električne energije, kao i isplativost čitave investicije.

"Neophodno je uraditi ozbiljnu i nepristrasnu cost benefit analizu koja bi sagledala sve troškove izgradnje novog objekta i sa njim poveznih troškova neophodnih za realizaciju ove investicije, prije donošenja konačne odluke o njegovoj eventualnoj izgradnji", zaključeno je u komentaru.

Bonus video: