Critical Mass u petak: Biciklo kao sredstvo emancipacije žena

"Iako je njihova emancipacija u Evropi počela krajem devetnaestog vijeka, a bicikl je imao značajnu ulogu u tome, nastavlja se i danas u Avganistanu i nekim afričkim zemljama gdje to do sada nije bio običaj. Broj djevojaka i žena u Podgorici koje svakodnevno koriste bicikl kao prevozno sredstvo je u primjetnom porastu. Ovomjesečnom vožnjom želimo da ih podržimo, kao i da ohrabrimo one koje razmišljaju o tome"
0 komentar(a)
Critical Mass, Foto: Biciklo.me
Critical Mass, Foto: Biciklo.me
Ažurirano: 27.05.2015. 15:07h

Nevladino udruženje Biciklo.me dvadeset prvi put organizuje gradsku vožnju poznatu kao Critical Mass, pokušavajući da skrene pažnju na probleme biciklista i osvjesti značaj biciklizma za širu zajednicu, saopšteno je iz te organizacije.

Novi Critical Mass će biti održan u petak 29. maja u 18.00 časova sa malo izmijenjenom putanjom.

"Tradicionalno će početi na Trgu republike, nastavljajući ulicom Slobode na sjever, zatim ulicom Vaka Đurovića do Vezirovog mosta, gdje će preći na drugu stranu Morače i krenuti nizvodno do Ekonomskog fakulteta, pa će skrenuti desno sve do ulice Svetozara Markovića i nastaviti na jug do Bulevara revolucije, odakle se nastavlja preko Union Bridgea ka istoku i skreće lijevo u Bulevar Mitra Bakića, zatim opet lijevo i izbija se na magistralu poznatu i kao ulica Bratstva i jedinstva, gdje se nastavlja ka sjeveru i skreće lijevo u Hercegovačku i produžava do Trga Republike gdje se završava", navodi se u saopštenju NVO Biciklo.me.

Kao i prethodni, i ovaj Critical Mass je posvećen nečemu - ovog puta, tema je biciklo kao sredstvo emancipacije žena.

"Iako je njihova emancipacija u Evropi počela krajem devetnaestog vijeka, a bicikl je imao značajnu ulogu u tome, nastavlja se i danas u Avganistanu i nekim afričkim zemljama gdje to do sada nije bio običaj. Broj djevojaka i žena u Podgorici koje svakodnevno koriste bicikl kao prevozno sredstvo je u primjetnom porastu. Ovomjesečnom vožnjom želimo da ih podržimo, kao i da ohrabrimo one koje razmišljaju o tome", kazali su iz Biciklo.me.

Critical Mass se održava u više stotina gradova širom svijeta, a ovim će zaokružiti veoma uspješan mjesec prepun aktivnosti koje je ova organizacija sprovodila samostalno ili sa različitim organizacijama.

Bonus video: