Direktor škole da se izvini Jotiću zbog ugrožavanja ljudskih prava

“Direktor Gimnazije brutalno manipuliše javnošću ističući da je Jotić prekršio Statut. Ništa od toga nije slučaj: niti je Jotić iazazivao nacionalnu, niti vjersku netrpeljivost, niti se politički organizovao, niti je član bilo koje partije. Kao punoljetan i slobodan građanin, on je samo radio ono što mu Ustav dozvoljava: izrazio svoj građanski stav, koji nema veze ni sa jednom političkom organizacijom! Uz to, brutalno je prevaren, jer ga niko nije ni konsultovao u vezi sa brisanjem natpisa na njegovoj majici”
30 komentar(a)
Vanja Jotić (Novine)
Vanja Jotić (Novine)
Ažurirano: 27.05.2015. 13:49h

Iz Pokreta za neutralnost zatražili su od direktora kotorske Gimnazije Boža Perovića da se izvini maturantu Vanji Jotiću , zbog toga što je, tvrde, ugrozio njegova ljudska prava.

Ocijenili su da je to učinio tako što je sa fotografije snimljene za potrebe školskog časopisa kompjuterski uklonjen natpis sa Jotićeve majice “Nismo zaboravili - NE U NATO”.

Iz Pokreta je “Vijestima” saopšteno da su Jotiću “na najperfidniji i najprizemniji način ugrožena osnovna ljudska prava, prije svega pravo na slobodu izražavanja, koje mu garantuje Ustav”, pozvavši nadležne “pravosudne institucije” i ministra da reaguju.

Perović je ranije potvrdio da je fotografija obrađena u fotošopu i da je natpis uklonjen, pozivajući se na statut ustanove, u kojem se navodi da “u toku nastavne godine učeniku nije dozvoljeno da u Gimnaziji izaziva nacionalnu i vjersku netrpeljivost, da se politički organizuje i djeluje u interesu neke političke stranke”.

“Direktor Gimnazije brutalno manipuliše javnošću ističući da je Jotić prekršio Statut. Ništa od toga nije slučaj: niti je Jotić iazazivao nacionalnu, niti vjersku netrpeljivost, niti se politički organizovao, niti je član bilo koje partije. Kao punoljetan i slobodan građanin, on je samo radio ono što mu Ustav dozvoljava: izrazio svoj građanski stav, koji nema veze ni sa jednom političkom organizacijom! Uz to, brutalno je prevaren, jer ga niko nije ni konsultovao u vezi sa brisanjem natpisa na njegovoj majici”, saopštili su iz Pokreta.

Tvrde da se u srednjim školama, među maturantima, “uveliko vodi kampanja za NATO integracije, oličena čestim posjetama NATO promotera”.

Koordinator programa u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Petar Đukanović smatra da je riječ o kršenju prava na slobodu izražavanja, a “što je u suprotnosti sa onim što bi trebalo da bude intencija obrazovanja - a to je razvoj slobodnog i kritičkog stava prema bilo kojem društvenom fenomenu ili procesu”.

On je ocijenio da je poruka na majici maturanta stav koji ne sadrži bilo kakav uvredljiv sadržaj uperen protiv podržavalaca ideje o NATO integracijama, ili nacionalni, religijski ili bilo koji drugi koji poziva na netrpeljivost i diskriminaciju.

“To može biti i izraz ličnog vrijednosnog okvira i nikako se ne može tumačiti da je učenik u konkretnom slučaju promovisao stav bilo koje političke partije i time pravdati odluka škole. Posebno je zabrinjavajuće da se maturant ućutkuje prevarom i bez ikakvog objašnjenja 'farba' njegovo mišljenje. To je nedopustiva poruka jedne obrazovne institucije i direktno potcjenjivanje digniteta njegove ličnosti. U konačnici, ovakva samo(cenzura) nanosi i veliku štetu kampanji za NATO”, saopštio je Đukanović.

„Na građanski stav svako ima pravo”

Advokat Dalibor Kavarić ocijenio je da je direktor škole prekršio Statut škole na koji se poziva i direktno iskazao svoj stav po pitanju NATO.

“Učeniku Jotiću je od strane škole prekršeno pravo na 'slobodu misli, savjesti i izražavanja' iz Evropske konvencije i Ustava. Stav o NATO savezu nije politički ili partijski, već građanski stav na koji svako ima pravo. Ministar prosvjete (Predrag Bošković) zbog svega ovoga morao bi da preduzme mjere prema direktoru Gimnazije u Kotoru”.

Ispravka

Na jučerašnjoj naslovnoj strani “Vijesti” potkrala se nenamjerna greška - objavljeno je da je Jotić maturant Pomorske škole, a ne Gimnazije. “Vijesti” se zbog toga izvinjavaju Jotiću , kolektivu i đacima Pomorske škole i čitaocima.

Bonus video: