Rasprava u UN: Tadić-Mijović na panelu o zaštiti novinara

Nakon rasprave, održaće se diskusija, na kojoj će biti i Tadić-Mijović
6 komentar(a)
Milka Tadić-Mijović, Foto: Boris Pejović
Milka Tadić-Mijović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.05.2015. 06:47h

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija sjutra će u Njujorku raspravljati o zaštiti civilnog stanovništva, sa posebnim osvrtom na zaštitu novinara.

Nakon rasprave biće održana panel diskusija “Zastita novinara i medijskih sloboda - ključ za održivu budućnost”, na kojoj će govoriti Milka Tadic-Mijović, izvršna direktorica “Monitora”.

Panel će otvoriti ministri inostranih poslova Latvije i Litvanije, zemlje koja predsjedava Savjetom bezbjednosti - Edgars Rinkevičs i Linas Linkevičius.

Najavljeno je učešće Jana Eliasona, zamjenika generalnog sekretara UN. O važnoj temi govoriće i Dunja Mijatović, visoka predstavnica OEBS-a za slobodu medija, Guy Berger, direktor odjela slobode izražavanja UNESCO Quinn McKew, zamjenik izvršnog direktora Artikla 19.

Cilj diskusije je da se rasprava o sigurnosti novinara, slobodnom pristupu informacijama, cenzuri i samocenzuri, manipulisanju vladajućih elita, fabrikovanju vijesti, te slobodi izražavanja podigne na najviši nivo, kako bi se podstakla blagovremena međunarodna rekcija.

“Ovo je odlična prilika da se na važnoj adresi skrene pažnja na medijske slobode generalno, ali i na prilike kod nas i u regionu. Na žalost, čini se, da je danas manje slobode, kada o medijima govorimo, u gotovo svim postjugoslovenskim državama nego u doba ratova i sukoba devedesetih. I u nekim drugim krajevima svijeta tako, globalno, trendovi su zabrinjavajući, a pravih odgovora na krizu medija još nema ni u svijetu, ni kod nas”, rekla je Tadić-Mijović za “Vijesti”.

Ona je u Americi više puta u posljednje vrijeme govorila o prilikama u regionu i Crnoj Gori. Početkom aprila u Vašingtonu je imala izlaganje u Nacionalnoj demokratskoj zadužbini. Na Harimanovom institutu univerziteta Kolumbija izlagala je početkom godine na konferenciji o slobodi medija na Balkanu, a nešto ranije prilike u regiji predstavila je i u njujorškoj Fondaciji za otvoreno društvo. O situaciji u Crnoj Gori govorila je i sa zvaničnicima u Stejt departmentu, kao i sa predstavnicima različitih organizacija koje se bave slobodom medija i demokratskim razvojem.

Bonus video: