Pljevljaci neće drugi blok TE bez toplifikacije

MANS smatra da dokumenta treba vratiti na doradu, kao i da drugi blok nije isplativ
0 komentar(a)
debata, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
debata, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 26.05.2015. 18:06h

Nacrt Detaljnog urbanističkog plana Termoelektrane Pljevlja i projekat procjene uticaja izgradnje drugog bloka treba vratiti na doradu jer su ta dva dokumenta puna manjkavosti. To je ocijenjeno iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) tokom javne rasprave o nacrtu plana, koja je juče održana u Pljevljima. Vlada i njen partner još odlučuju o gradnji drugog bloka TE, a na tenderu je najboljom proglašena ponuda češke Škode za izvođača radova.

Predstavnica MANS-a Ines Mrdović kazala je da u dokumentu nisu ponuđena konkretna rješenja.

„Ne znamo da li će se graditi novi dimnjak, a čuli smo i da ima novo rješenje. Nije odgovoreno na niz drugih pitanja kao što je zdravlje stanovništva. Nevjerovatno je da dokumentom priznajete da su vam podaci koje ste koristili iz 2009. nerelevantni. Treba da razgovaramo o opravdanosti ovog projekta, a ne znamo relevantne podatke”, kazala je Mrdović. Ona smatra da će ovaj projekat koštati preko milijardu eura te da će država morati da izdvaja državnu pomoć kako bi održala čitav projekat.

„Nisu uračunali troškove otvaranja novih deponija, odlagališta, novih rudokopa, troškove eksproprijacije iako im je to bila programska obaveza, troškove zaštite zdravlja, očuvanja životne sredine...“, rekla je Mrdović. Predstavnici Ministarstva održivog razvoja vjeruju da se izgradnjom drugog bloka „otvaraju mogućnosti za rješavanje složenih ekoloških problema akumuliranih decenijama u Pljevljima“.

Predstavnica ministarstva Jelena Knežević kazala je da će u drugom bloku biti primijenjena identična tehnologijama kao u zemljama EU i da će njegov uticaj na zagađenje i zdravlje ljudi biti u dozvoljenim granicama EU standarda. Ona je navela da će biti modernizovan i postojeći blok.

Zagorka Kalović iz NVO Viva Vita ukazala je na povećano obolijevanje Pljevljaka od kancera, smatrajući da će se izgradnjom drugog bloka taj trend nastaviti.

Ismeta Džaka je kazala da Pljevljaci neće dozvoliti gradnju drugog bloka TE bez toplifikacije grada, ističući da je taj projekat već trebalo početi.

Mještani Zbljeva ukazali su na problem koje im stvara postojeća deponija na Maljevcu, a mještani Šumana, gdje je planirana nova deponija, tražili su da ima se otkupe imanja prije nego što se ta deponija počne koristiti.

Bonus video: