HRA: Nakon 11 godina se samo jednoj osobi sudi za ubistvo Jovanovića

"Otkrivanje i kažnjavanje nalogodavaca i izvršilaca ubistva Duška Jovanovića neophodno je i za slobodu izražavanja i jačanje vladavine prava u Crnoj Gori."
0 komentar(a)
Golf iz kojeg je ubijen Duško Jovanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Golf iz kojeg je ubijen Duško Jovanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.05.2015. 13:43h

U srijedu se navršava jedanaest godina od nekažnjenog ubistva Duška Jovanovića, novinara i glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Dan. Iz HRA navode da se jedanaest godina kasnije sudi jedinoj osobi za saizvršilaštvo u njegovom ubistvu i to po treći put.

"Nažalost, ponavljamo ono što smo na današnji dan rekli i prije četiri godine: nadležni državni organi do sada nijesu sproveli djelotvornu istragu koja bi dovela do ostalih saizvršilaca kao i nalogodavaca ovoga zločina. Da bi istraga bila “djelotvorna”, ona mora biti vođena hitno i ekspeditivno, na način podoban da dovede do otkrivanja i kažnjavanja svih odgovornih lica - izvršilaca, kao i nalogodavaca. Svaki nedostatak u istrazi, koji smanjuje šanse da se otkriju svi izvršioci, kako neposredni, tako i oni koji su naredili ili organizovali zločin, ne zadovoljava ovaj minimalni međunarodni standard i predstavlja kršenje proceduralnog aspekta prava na život po članu 2 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Poslednje nade polažemo u rad Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija i njen doprinos da se ovaj zločin do kraja rasvijetli i odgovorni privedu pravdi. Smatramo da bi za buduće djelotvorno funkcionisanje policije i državnog tužilaštva u Crnoj Gori bilo neophodno da Komisija ukaže na konkretne propuste u dosadašnjem vođenju ove istrage.

Komisija je već pokazala da je zaslužila povjerenje i u tom smislu ohrabruje pojavljivanje osobe koja je, kao mogući zaštićeni svjedok, u drugoj državi već dva puta saslušana u vezi sa ubistvom Duška Jovanovića. Nadamo se da će ovaj svjedok dobiti odgovarajuću zaštitu i da će njegovo svjedočenje dovesti do konkretnog napretka u istrazi.

Otkrivanje i kažnjavanje nalogodavaca i izvršilaca ubistva Duška Jovanovića neophodno je i za slobodu izražavanja i jačanje vladavine prava u Crnoj Gori."

Bonus video: