Za tri mjeseca, na plažama Budve sakupljene 92 tone otpada

Tokom trajanja kampanje, aktivisti su na 32 plažna bara i plaže edukovali posjetioce, motivišući ih da praznu ambalažu odvoje u namjenske posude - posebno staklo, plastika i limenke
163 pregleda 2 komentar(a)
uhvati talas čišćenje plaže u Bduvi, Foto: Uhvati talas
uhvati talas čišćenje plaže u Bduvi, Foto: Uhvati talas
Ažurirano: 18.09.2018. 12:16h

Preko 90 tona ambalažnog otpada sakupljeno je toko tri mjeseca na budvanskim plažama. Sav otpad, koji je u okviru kampanje „Uhvati talas“ sakupljan na oko 30 plaža i ugostiteljskih objekata u Budvi, biće recikliran.

U akciji je prikupljeno 90 tona staklene i jedna tona plastične ambalaže. Posebno je prikupljana i aluminijumska ambalaža, a posjetioci plaža su odvojili ukupno 12 hiljada limenki, odnono 250 kilograma te vrste otpada.

„U Budvi smo ove godine kroz kampanju 'Uhvati čist talas' zaokružili put otpada – od njegovog nastanka pa do reciklaže. Ovo je pilot projekat koji smo pripremali 12 mjeseci, ali je trud zaista vrijedio jer smo izuzetno zadovoljni postignutim rezultatima i količinama ambalažnog otpada koje će biti reciklirane, čime smo dali konkretan doprinos zaštiti životne sredine“, kazala je Andrea Radonjić.

Zahvaljujući akciji, kako je dodala, očuvan je i morski ekosistem.

„Jer je otpad završio na za to predviđena mjesta, umjesto na plažama ili u moru...“, rekla je Radonjić.

Tokom trajanja kampanje, aktivisti su na 32 plažna bara i plaže edukovali posjetioce, motivišući ih da praznu ambalažu odvoje u namjenske posude - posebno staklo, plastika i limenke.

Partneri na projektu su Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Agencija za zaštitu životne sredine, Morsko dobro, Opština Budva, Komunalno preduzeće Budva, Regionalna deponija „Možura“ i Ekološki pokret Ozon.

Očekivanja su da projekat u narednim godinama bude proširen i na ostale opštine.

Galerija

Bonus video: