Perić: Nadležni da smanje cijene udžbenika

On je podsjetio da su predstavnici Vlade u više navrata odbili predlog Pozitivne da udžbenici za osnovnu školu budu besplatni, i da se time ispuni ustavna norma da je osnovno školovanje obavezno i besplatno
4 komentar(a)
Srđan Perić, Foto: Boris Pejović
Srđan Perić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.05.2015. 11:54h

Pozitivna Crna Gora pozvala je nadležne institucije da obezbijede niže cijene udžbenika koje, kako su kazali, ne smiju biti određene isključivo kroz prizmu profita, već se moraju prilagoditi materijalnim mogućnostima roditelja.

Potpredsjednik Pozitivne, Srđan Perić, kazao je agenciji MINA da ta stranka poziva Vladu, Ministarstvo prosvjete i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva da omoguće niže cijene za udžbenike, posebno za djecu koja pohađaju osnovnu školu.

U Pozitivnoj smatraju da je to, pored drugačije cjenovne politike, moguće izvesti i oslobađanjem od PDV-a izvršilaca poslova štampe udžbenika.

“Posebno ističemo činjenicu da su iz Ministarstva prosvjete ranije nagovijestili da će, radi manje težine, udžbenici biti štampani na papiru manje gramaže, koji i košta manje, pa je i po tom osnovu sasvim realno omogućiti značajno niže cijene udžbenika”, kazao je Perić.

On je podsjetio da su predstavnici Vlade u više navrata odbili predlog Pozitivne da udžbenici za osnovnu školu budu besplatni, i da se time ispuni ustavna norma da je osnovno školovanje obavezno i besplatno.

“Vlada je tu odluku pravdala nedostatkom sredstava u budžetu, ali ono što mi sada preporučujemo i tražimo jeste da se u okviru postojećeg institucionalnog okvira i važećeg budžeta, stvore preduslovi za racionalniju, marljiviju i štedljiviju nabavku i distribuciju udžbenika, koje na kraju plaćaju roditelji”, naveo je Perić.

Prema njegovim riječima, smanjenje cijene udžbenika je jer je materijalni položaj ogromne većine roditelja takav da je opremanje đaka nerijetko gotovo nepremostiv problem.

“Stoga cijena udžbenika ne smije biti određena isključivo kroz prizmu profita, već se mora prilagoditi materijalnim mogućnostima roditelja. Ovo tim prije jer imamo monopol u oblasti štampe i distribucije obaveznih udžbenika za osnovce, pa se može i treba da zahtijevati značajna cjenovna korekcija”, smatra Perić.

Time bi se, kako je kazao, ujedno stvorile pretpostavke da djeca budu bolje opskrbljena udžbenicima i školskim priborom.

“Ali i obućom i odjećom, jer bi roditeljima bilo, makar dijelom, olakšano opremanja đaka za školu”, dodao je Perić.

Bonus video: