Kovačević: Žugić nas ignoriše, trpe i građani

“Moja ovlašćenja su sužena, a odgovornost velika - za malo toga se pitam, a za sve odgovaram”, kazao je Kovačević “Vijestima ”
6 komentar(a)
Dragan Kovačević, Foto: Boris Pejović
Dragan Kovačević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.05.2015. 18:49h

Direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević, rekao je da ministar finansija Radoje Žugić u posljednje vrijeme ne komunicira sa tom institucijom, zbog čega u krajnjem trpe građani.

On je “Vijestima” kazao da je na početku svog mandata 2012. imao podršku Ministarstva finansija (MF), ali da sada nemaju kontakt sa nadređenima.

“Podrška Ministarstva vremenom je opala. Sada sa ministrom i Ministarstvom nemamo nikakvu komunikaciju, a to nije dobro za Upravu”, rekao je Kovačević.

Ocjenjujući rad podređenih, Žugić je nedavno Kovačeviću za minulu godinu dao “jedinicu”.

“Ne znam zbog čega sam dobio jedinicu. Nikada nisam imao loše ocjene, ali vjerujem da imam pravo na popravni”, kazao je Kovačević.

“Vijesti” su ranije objavile da je takav potez ministra rezultat netrpeljivosti prema Kovačeviću.

Dodao je da su najveći problemi u toj instituciji finansije i kadrovi.

“Postojeći kadar nije baš najbolji. Vlada je 2012. donijela zaključak da se popuni broj radnih mjesta na pozicijama upravnih referenata. Jedan dio smo popunili, ali za preostalo nismo imali podršku resornog ministarstva”, pojasnio je.

Istakao je da su svojevremeno dobro sarađivali i sa MF “inicirali smjenu velikog broja načelnika”.

“Vidjeli smo da u tim organizacionim jedinicama rad nije na visokom nivou, da ima dosta nezakonitih radnji, mita, korupcije”, rekao je on.

Kovačević dodaje da uprkos takvom stanju, od kada je na čelu Uprave, u njoj povećan kvantitet i kvalitet rada: “Prošle godine smo imali samo 3,7 odsto neriješenih upravnih predmeta. Ranije je taj procenat bio i do 14 odsto”.

On ističe da im je podrška krovne institucije potrebna, kako bi otklonili sve nepravilnosti i propuste: “Teže je funkcionisati od kada je Uprava izgubila smostalnost. Moja ovlašćenja su sužena, a odgovornost velika - za malo toga se pitam, a za sve odgovaram”.

Kovačević ističe da rade na izradi prvog digitalnog katastra “koji će biti tačan i pouzdan”.

“Sadašnji podaci Katastra nisu ni dobri, ni pouzdani, ni tačni, zbog toga što je prvi katastar rađen isključivo za poresku politiku. Kada je 1986. usvojen zakon napravljena je greška. Tada smo napravili katastar nepokretnosti od katastra zemljšta, sada to treba da ispravimo”, rekao je on. Pojasnio je da je plan da u saradnji sa Svjetskom bankom izrade novi katastar, “prvenstveno za Lušticu, Grbalj, barsku opština”.

“Država mora znati sa čim raspolaže, a ne da dio državne imovine na potpuno nezakonit način prelazi u ruke fizičkih lica. Protiv toga se moramo boriti, a to možemo samo izradom kvalitetnijeg katastra, zapošljavanjem stručnih ljudi”, kazao je Kovačević.

Nije mi jasno zašto nisam ja u Skupštini branio zakon

Kovačević je rekao da će predlogom Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, koji je u skupštinskoj proceduri, doći do brže i efikasnije registracije imovine.

“To je veoma važno za uklanjanje biznis barijera. Investitori će moći istog dana da dobiju podatke”, kazao je on dodajući da je značajan i za suzbijanje mita i korupcije.

Uprkos tome što je predlagač zakona, Kovačević nije bio pred poslanicima kada se o njemu raspravljalo.

“Odsustvo direktora Uprave, čiji je zakon o izmjenama i dopuni Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti u skupštinskoj raspravi je neprimjereno. Mislim da mi je mjesto bilo u parlamentu, ali nijesam bio pozvan”, kazao je on.

Bonus video: