Herceg Novi: Penzioneri pronašli ljubav uz pomoć gerontodomaćica

"Vi koje ih obilazite najbolje znate da je ponekad potreban lijek, a nekada i samo topla ljudska riječ, koja puno znači," poručila je potpredsjednica Opštine Tamara Vujović
696 pregleda 1 komentar(a)
Gerontodomaćice, Foto: Slavica Kosić
Gerontodomaćice, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 18.05.2015. 15:06h

Hercegnovske gerontodomaćiće, okupljene u NVO Treće doba, skromno su obilježile deset godina rada tokom kojih su prepješačile destine kilometara obilazeći stare, nemoćne i bolesne, dajući im prije svega saosjećanje i podršku.

Povodom malog jubileja u zgradi Opštine organizovana je konferencija za novinare.

"Lokalna samouprava prepoznala je značaj ovog servisa za najstarije sugrađane, one najusamljenije i u najvećoj potrebi", istakla je na današnjoj konferenciji za novinare potpredsjednica Opštine Tamara Vujović i poručila im da istraju:

"Vi koje ih obilazite najbolje znate da je ponekad potreban lijek, a nekada i samo topla ljudska riječ, koja puno znači".

Servis brige i njege starih Zavod za zapošljavanje pokrenuo je u maju 2005. godine, a od 2011. godine Opština je nosilac programa za koji godišnje izdvaja oko 40 hiljada eura.

U projektu je danas osam gerontodomaćica koje svakodnevno obilaze oko 70 korisnika. Pomažu im u nabavci hrane, lijekova, prije svega toplom riječu, ali i simpatičnim inicijativama.

"Uspjeli smo da dvoje naših korisnika koji su bili udovci spojimo. Prvo smo organizovali kafu kod naše korisnice na kojoj smo je upoznali sa našim drugim korisnikom i od tada se druže - on ide kod nje na ručak, a i nama je nekako lakše", priča Sanja Andrić.

Humani i iznad svega korisni projekat trebalo bi, čulo se na presu, pomoć i obilazak statih trebalo bi proširiti in a sela u zaleđu Herceg Novog. Za to bi im trebao automobile, jer sada za obilazak starih koriste gradski prevoz gdje je to moguće. Smatraju da bi dobro došao i angažman medicinske sestre.

Bonus video: