Radionica za mlade u Plavu: Kako se otpad može koristiti u korisne svrhe

Direktor NP “Prokletije” Enes Drešković je istakao da je vrijednost što Opština Plav želi Nacionalni park kao partnera i prepoznaje zajedničke aktivnostI
55 pregleda 0 komentar(a)
Radionica, Plav, Foto: Tufik Softić
Radionica, Plav, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 18.05.2015. 15:35h

Opština Plav je u saradnji sa Nacionalnim parkom “Prokletije” u naselju Planinarsko-smučarskog kluba “Hrid” u Babinom polju organizovala radionicu za djecu iz Osnovne škole “Džafer Nikočević” iz Gusinja i Srednje mješovite škole “Bećo Bašić” iz Plava.

Radionica je održana u okviru prekograničnog projekta ,,Pružanje podrške održivom razvoju životne sredine u prekograničnom regionu kroz zajedničke inicijative".

Asistentkinja na projektu Amela Kovačević objasnila je da je učestvovalo pedeset mladih ljudi koji su iskoristili priliku da na kreativan način izraze saznanja kako se otpad može koristiti u korisne svrhe.

“Pet grupa je napravilo 5 instalacija od otpada, koje su ostale kao poklon Nacionalnom parku. Grupa čiji je rad proglašen najboljim zaslužila je dvodnevni obilazak Parka i upoznavanje sa njenim kulturnim znamenitostima” – kazala je Kovačević.

Njen kolega Irfan Radončić je rekao da se na ovaj način značajno doprinijelo razvijanju osjećaja mladih za odgovorno ponašanje prema okolini, što se moglo vidjeti iz načina na koji su radili sa otpadom, bojama i drugim materijalom, svjesno čuvajući prirodu.

“Ovo je bila jedna od poslednjih aktivnosti projekta, koja, zajedno sa svim ostalim aktivnostima koje su do sada sprovedene, pokazuje da su ciljevi projekta postignuti, dajući konkretne rezultate” – rekao je Radončić.

Direktor NP “Prokletije” Enes Drešković je istakao da je vrijednost što Opština Plav želi Nacionalni park kao partnera i prepoznaje zajedničke aktivnosti.

„Ovog puta smo svi zajedno učinili da proradi dječija mašta na temu iskorištavanja otpada i kako može mladost kreirati nove aktivnosti po pitanju edukacije i zaštite životne okoline. NP želi još jaču i konkretniju saradnju sa lokalnom zajednicom i školama oko ovakvih i sličnih akcija“ – kazao je Drešković.

Projekat SSEDAM, sprovodi Opština Plav u partnerstu sa NVU “DIDCK” i Opštine Kukeš u Ablaniji i finansiran je od strane Evropske Unije preko trećeg poziva za projekte IPA programa prekogranične saradnje između Albanije i Crne Gore.

Svrha projekta je, kako je saopšteno, doprinos zaštiti, promociji i upravljanju održivim razvojem životne sredine u prekograničnom regionu kroz jačanje kapaciteta lokalnih institucija i organizacija, unapređivanje nivoa razumijevanja značaja očuvanja i zaštite životne.

Bonus video: