Lazović: Telekomunikacije i informatika izdignute na nivo prioriteta

Lazović je danas otvorio izložbu stare radio tehnike i telekomunikacione laboratorije za mlade u prostorijama najstarije nevladine organizacije, Radio kluba Podgorica
2 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Gov.me
Vujica Lazović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 17.05.2015. 11:08h

Crna Gora izdigla je oblast telekomunikacija i informatike na nivo prioriteta u svojim strateškim razvojnim planovima, ocijenio je resorni ministar, Vujica Lazović.

On je danas otvorio izložbu stare radio tehnike i telekomunikacione laboratorije za mlade u prostorijama najstarije nevladine organizacije, Radio kluba Podgorica.

“Ovaj značaj datum u ovoj oblasti prilika je da istaknemo da je Crna Gora tu oblast izdigla na nivo prioriteta u svojim strateškim razvojnim planovima. U tom duhu, godinama unazad predano radimo na razvoju ICT infrastrukture, elektronskih servisa”, poručio je Lazović.

On je ukazao na posvećenost promociji informacionog društva.

Crna Gora je, kako je kazao Lazović, aktivan učesnik svih globalnih akcija, pod dirigentskom palicom Međunarodne unije za telekomunikacije sa kojima ima izuzetno dobru saradnju.

On je otvaranjem izložbe, najavio obilježavanje Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva.

Taj termin ustanovljen je, kako je podsjetio Lazović, potpisivanjem prve međunarodne telegrafske konvencije i međunarodne unije za telekomunikacije 1865. godine.

On smatra da u toj oblasti postoji privilegija, u odnosu na ostale, jer ne seže daleko u prošlost.

“Ovo je druga polovina druga polovina 19.og vijeka kada govorimo o tim prvim ozbiljnijim organizacijama i asocijacijama, tehničkim i tehnološkim rješenjima, a mogu da zamislim šta će biti za 50 ili 100 godina”, dodao je Lazović.

On je poručio da, u godini kada se obilježava 150 godina od osnivanja međunarodne telegrafske unije, odnosno 90 godina od osnivanja međunarodne amaterske unije, ne treba zaboraviti da su značajnu ulogu u razvoju telekomunikacija imali i još uvijek imaju i radio amateri iz cijelog svijeta.

„Radio amateri nas asociraju na humanu dimenziju radio komunikacionih veza koje su, kako iskustva govore, u vanrednim situacijama najčešće veze bez greške“, poručio je Lazović.

On je kazao da je Savez radio amatera Crne Gore, od svog osnivanja, jedan od pionira uvođenja i promocija novih tehnologija u Crnoj Gori.

Lazović je podsjetio da su, daleke 1957. godine, njihovi članovi prvi u Crnoj Gori uspjeli da prime tv sliku sa predajnika u Italiji i pripreme rad budućeg RAI Tv-a.

Crnogorski radio amateri prvi su, kako je dodao Lazović, sa teritorije Južne Evrope uspjeli da komuniciraju putem telekomunikacionih satelita početkom 70-tih godina prošlog vijeka.

On je ukazao na to da je svrha obilježavanja svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva da se pomogne u podizanju svijesti o mogućnostima koje društvu i njegovom ekonomskom razvoju donosi korišćenje interneta i modernih tehnologija, kao i podizanje svijesti o potrebi premošćavanja digitalnoj jaza koji opstaje kako između država, tako i unutar njih samih.

Lazović je ukazao na to da danas ICT infrastrukture prožimaju sve sfere savremenog života, mijenjaju životne i radne navike, kreiraju nove poslovne modele, pojednostavljuju pristup informacijama i poboljšavaju efikasnost.

“Mijenjaju svaki segment našeg života”, zaključio je Lazović.

Bonus video: