Povukli dozvole za tri specijalizacije, provjeravaju još dva ljekara

Ministarstvo zdravlja kontroliše saglasnosti date ljekarima za upis specijalističkih studija u oktobarskom roku
561 pregleda 6 komentar(a)
kccg, klinički centar, Foto: Luka Zeković
kccg, klinički centar, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.10.2018. 19:23h

Ministarstvo zdravlja je stavilo van snage tri od 32 ranije date saglasnosti za specijalizaciju, dok se dokumentacija dva ljekara provjerava, saopšteno je “Vijestima” iz kabineta premijera Duška Markovića.

Iz Markovićevog kabineta, ali ni iz Ministarstva zdravlja, nijesu saopštili o kojim ljekarima je riječ.

Zaštitu od premijera Markovića ranije su zatražile doktorke Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) Milena Petrović i Ksenija Garović, kojima Ministarstvo nije dalo saglasnost za oktobarski upis na specijalističke studije, iako su bile prvorangirane na konkursu Kliničkog centra (KC) iz oblasti psihijatrije i oftalmologije.

I pored toga što su dobile odobrenje KC-a i bile prve na rang-listi, Petrovićeva i Garovićeva, uz još pet kolega, nijesu dobile saglasnost Ministarstva zdravlja, već su njihove specijalizacije “odložene do aprila zbog nedostatka kadra u HMP”.

Saglasnost su, pak, dobili najniže rangirani na konkursu KC Edina Dedeić i Darko Rondović.

Iz kabineta Markovića tvrde da je Ministarstvo zdravlja, na čijem je čelu Kenan Hrapović, nakon pritužbi Petrovićeve i Garovićeve, “pristupilo provjeri svih datih saglasnosti”.

“Nakon čega su uočeni proceduralni propusti ispravljeni stavljanjem van snage tri saglasnosti za upis na specijalističke studije, dok su dva predmeta u procesu obrade. Svakako, ove okolnosti i dalje ne mijenjaju razloge zbog koji je upis na specijalističke studije za sedam ljekara planiran za pola godine“, navode iz kabineta Markovića.

Naglašavaju da su specijalizacije dvije najbolje kandidatkinje “odložene za šest mjeseci jer bi istovremeni odlazak na specijalističke studije 33 ljekara iz ZHMP doveo do prekida rada Zavoda u Kolašinu, Cetinju, Ulcinju i Podgorici“.

“Vijesti” su ranije objavile da je doktoru medicine Darku Rondoviću, sinu glavne sestre pedijatrije u Institutu za bolesti (IBD) djece Nade Rondović, data je saglasnost za specijalizaciju iz oblasti oftalmologije iako mu Klinički centar to nije odobrio, jer je sa 145 bodova bio pretposljednji na rang-listi.

Na isti način, Ministarstvo je dalo saglasnost i Edini Dedeić, koja je bila na posljednjem mjestu na konkursu KC-a za oblast psihijatrije sa 136 bodova.

Prvorangirane kandidatkinje iz oftalmologije i psihijatrije Garović i Petrović imale su 208,5, odnosno 207 bodova na konkursu KC-a.

Ministarstvo tvrdi da samo potvrđuju odluke KC-a po konkursu, ali iz najveće zdravstvene nikada nijesu odgovorili na pitanja ko je zdravstvenom resoru na saglasnost dostavio odluke o odobravanju specijalizacija za posljednje rangirane Rondovića i Dedeićevu. Ćute ko je iz Kliničkog centra potpisao te odluke, odnosno odobrio usavršavanje.

KC nije odgovorio na pitanja da li i u skladu sa kojim pravnim aktom direktor KC-a ima diskreciono pravo da odobri određeni broj specijalizacija, te da li to diskreciono pravo smije ugroziti prvorangirane kandidate.

Nijesmo dobili ni odgovor koliko je KC u posljednje četiri godine odobrio specijalizacija, a na osnovu diskrecionog prava direktora, kao ni da li su u aktuelnom slučaju povrijeđena prava svih kandidata između prvorangiranih Garović i Petrović i posljednjerangiranih Rondovića i Dedeićeve.

Bonus video: