Budva: Hipoteka na zgradu 7,2 miliona eura

Iz firme “Čelebić” objasnili da se hipoteka skida sa stana, kada korisnik uplati sve pare
190 pregleda 0 komentar(a)
zgrada solidarnosti, Foto: Vuk Lajović
zgrada solidarnosti, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 14.05.2015. 20:01h

Nedovršena zgrada solidarnosti u Budvi, u kojoj stanove čeka da dobije stotinu budvanskih porodica do kraja godine, uglavnom iz opštinske administracije, javnih preduzeća i ustanova, pod hipotekom je na iznos od 7,2 miliona eura.

Riječ je o zajedničkom projektu Crnogorskog fonda za solidarno stambenu izgradnju CFSSI i Opštine Budva, za koji je lokalna uprava dala plac od 3.200 kvadrata na gradskoj zaobilaznici, te oslobodila investitora plaćanja komunalija, što je učešće od gotovo četiri milion eura.

Izgradnja je kasnila, a zgrada od 16 hiljada kvadrata bruto građevinske površine nedavno je stavljena pod krov, tako da bi useljenje moglo biti već krajem godine. Uvidom u katastarsku evidenciju Fond je opštinsku zemlju uknjižio na svoje ime, onda zaključio ugovor sa podgoričkom kompanijom „Čelebić“ koja je glavni izvođač radova i koja je sredinom novembra 2013. stavila hipoteku na iznos od 6,2 miliona eura.

Sredinom avgusta 2014. Fond uzima novu kreditnu liniju i to od NLB Montenegro banke od 998.544 eura, koja stavlja hipoteku na zemlju sa zabranom otuđenja i novog opterećnja.

Rukovodilac PR i marketing sektora kompanije „Čelebić“ Maja Krstajić-Radoman kazala je za “Vijesti” da je ta kompanija potpisala ugovor o izgradnji stambeno-poslovnog objekta u Budvi sa Crnogorskim fondom za stambenu solidarnu izgradnju u vrijednosti od 6.269.350, 18 eura.

“Imajući u vidu da tu investiciju realizujemo sopstvenim sredstvima, kao obezbjeđenje za plaćanje od strane investitora upisana je hipoteka na taj objekat. Ugovorom koji je Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju potpisao sa svim budućim vlasnicima stanova, precizirano je da predmetna sredstva uplaćuju našoj kompaniji čime se sva sredstva od uplata direktno usmjeravaju na realizaciju tog projekta. Isplatom cjelokupnog iznosa ugovorene vrijednosti stana, svaki kupac će pojedinačno biti oslobođen hipoteke i postaje vlasnik stana”, navela je Krstajić-Radoman u pismenom odgovoru „Vijestima“.

Upitana da li će kompanija “Čelebić” preuzeti stanove, ukoliko Fond ne izmiri svoje obaveze ona je pojasnila da ukoliko kupac ne izmiri svoja dugovanja, obaveza je Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju da pronađe drugog kupca i samim tim kompanija “Čelebić” ne postaje vlasnik stanova koji su namijenjeni zaposlenima u opštinskoj administraciji, javnim preduzećima i ustanovama. Već punih godinu i po stanovi su raspodijeljeni, a kreditno opterećenje i hipoteka na zgradu, praktično je zakomplikovalo cijelu situaciju. Zgrada je trebalo da ima sedam etaža, ali se čakaju izmjene i dopune planskog dokumenta „Rozino I“, kako bi se nadzidao još jedan sprat, zbog potrebe zaposlenih u Opštini.

Banke zatežu oko kredita kada čuju da je zgrada pod hipotekom

Budući stanari zgrade, suočili su se sa velikim problemima, jer banke im ne dozvoljavaju da uzimaju stambene kredite i založe te stanove, jer su oni već pod hipotekom banke i Čelebića.

Nekoliko zaposlenih u budvanskoj Opštini koji su se obratili redakciji „Vijesti“, naveli su da su se našli u bezizlaznoj situaciji, jer nemaju da bankama ponude nekretnine kao zalog da bi im odobrili kredit za kupovinu stana.

Oni strahuju da bi se mogla desiti situacija, da ih kupovina stana sada košta duplo više od proklamovanih 800 eura po metru kvadratnom, kako je najavljeno na početku gradnje, zbog dvostruke hipoteke.

I stanovi u Beranama pod opterećenjem

Zgrada Holandska kuća u Beranama, sa 24 stana je pod hipotekom. To je potvrđeno iz opštinske Komisije koja je formirana da bi se preispitala raspodjela kadrovskih stanova koji su dijeljeni u vrijeme prethodne vlasti tokom 2011. godine, a kupovani su po subvencionisanim cijenama kod crnogorskog Fonda za stambeno solidarnu izgradnju. „Vijesti“ su nedavno pisale o tome da stanari strahuju da su njihovi stanovi pod hipotekom, iako redovno izmiruju kredite. Na sjednici Komisije utvrđeno je da je u to vrijeme Opština ugovor o hipoteci potpisala sa Holandskim investicionim fondom (DIGH) 30. oktobra 2010. godine.

U tom ugovoru je objašnjeno da vrijednost hipoteke iznosi 539.329 eura i da će u slučaju da potraživanja ne budu izmirena u roku hipotekarni povjerilac, odnosno DIGH, pisanim putem obavijestiti dužnika da će pristupiti namirenju potraživanja iz cijene postignute vansudskom prodajom nepokretnosti. Predsjednica Komisije, odbornica DF Vida Ivanović, kazala je da u arhivama u Opštini nijesu mogli da dođu do tog ugovora, već da su ga pribavili „na drugi način“.

Bonus video: