Kotor: Granični prelaz imaće i restoran

Iz MUP-a nijesu odgovorili da li će gosti i osoblje morati da pribave dozvole za kretanje, ili da pokažu pasoš svaki put kada dođu
246 pregleda 3 komentar(a)
Lučka kapetanija, Kotor, Foto: SIniša Luković
Lučka kapetanija, Kotor, Foto: SIniša Luković
Ažurirano: 14.05.2015. 13:36h

Kotorska firma “Blue mat Mont Company“ otvoriće do 1. juna restoran na jednoj od najatraktivnijih lokacija - zgradi Lučke kapetanije na gradskoj rivi na Luži, praktično u zoni graničnog prelaza.

Direktorica firme Olivera Risteljić tvrdi da im neće predstavljati problem to što je dio prostora označen kao granični prelaz, u kojem se, prema propisima, pored putnika koji napuštaju ili ulaze u zemlju, mogu kretati samo osobe kojima MUP izda posebne službene dozvole.

“Prizemlje zgrade Lučke kapetanije kupili smo 2012. od kompanije 'Zetatrans'. Nije tačno da se objekat nalazi u zoni graničnog prelaza 'Luka Kotor', a takvo tumačenje smo prije tri godine dobili i od Ministarstva finansija”, kazala je Risteljić “Vijestima”.

Ona je naglasila da će zbog toga “Luka Kotor“, koja je postavila ogradu koja odvaja za građene dostupni dio Luže od onog koji spada pod režim graničnog prelaza, „morati da je pomjeri i oslobodi nam nesmetan ulaz u naše prostorije“.

Iz ministarstava finansija, unutrašnjih poslova i saobraćaja i pomorstva nijesu odgovorili na pitanja smatraju li primjerenim da se u zoni graničnog prelaza otvaraju ugostiteljski objekti. Iz MUP-a nije odgovoreno da li će gosti i osoblje budućeg restorana morati da pribave dozvole za kretanje u zoni graničnog prelaza, ili će graničnoj policiji morati da pokažu pasoš svaki put kada tu dođu.

Risteljić je istakla da restoran planiraju da otvore u poslovnom prostoru koji je već nekoliko godina u vlasništvu te firme.

Prema nezvaničnim informacijama, kotorska firma je zainteresovana da preuzme i ostatak zgrade na Luži, što je indirektno povrđeno i iz Ministarstva finansija.

“Postojalo je interesovanje za otkup prostora u zgradi u vlasništvu države Crne Gore, a koju koristi Lučka kapetanija Kotor..., ali je u postupku utvrđeno da nijesu ispunjene sve pravne pretpostavke za donošenje predmetne odluke”.

Prema evidenciji Uprave za nekretnine, prizemlje zgrade Lučke kapetanije, ukupne površine 256 kvadrata, vodi se na kompaniju “Blue Mat Mont“ kao “sukorisnika“.

Od toga je jedan “poslovni prostor u vanprivredi“, površine 151 kvadrat, „Blue Mat Mont“ krajem prošle godine izdao u zakup “Lovćen banci“ koja je otvorila filijalu, a firmi su preostala još dva “nestambena prostora“, ukupne površine 105 kvadrata, koji se rekonstruišu u ugostiteljski objekat.

Pod šefovim prozorom šank

“Blue Mat Mont“ počeo je da priprema i veliku terasu na spratu iznad “Lovćen banka“. Na atraktivnoj terasi ostavljene su instalacije za video bim i ozvučenje, kao i za otvoreni šank, bukvalno ispod prozora kancelarije šefa Lučke kapetanije Bruna Brkanovića. Velika kamena zgrada Lučke kapetanije podignuta je krajem 19. vijeka i nalazi se na samom ulazu u carinsko područje graničnog prelaza.

Bonus video: