Konjević i Vuković potpisali sporazum o saradnji u oblasti sajber kriminala

Sporazum se tiče i zajedničkog rada u održavanju namjenskih specijalističih obuka u oblasti IT sigurnosti, digitalne forenzike, visokotehnološkog kriminala i revizije informacionih sistema, saradnje na polju međunarodne saradnje iz te oblasti i zajedničkog rad u naučno istraživačkim projektima
53 pregleda 0 komentar(a)
sajber kriminal, Foto: Shutterstock
sajber kriminal, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.05.2015. 10:32h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i rektor Univerziteta Mediteran Nenad Vuković potpisli su sporazum o saradnji u oblasti sajber kriminala.

Sporazum se, kako su naveli, odnosi na saradnju na u zajedničkom radu u visokotehnološkom kriminalu i digitalnoj forenzici, u jačanju kapaciteta Uprave policije, pomoći u definisanju pravne reglulative iz oblasti sajber kriminala, zajedničkog organizovanja i učešća na seminarima i drugim stručnim konferencijama kao i obezbeđivanje specijalističkih kurseva za potrebe MUP-a.

Sporazum se tiče i zajedničkog rada u održavanju namjenskih specijalističih obuka u oblasti IT sigurnosti, digitalne forenzike, visokotehnološkog kriminala i revizije informacionih sistema, saradnje na polju međunarodne saradnje iz te oblasti i zajedničkog rad u naučno istraživačkim projektima.

Konjević je kazao da je zadovoljan što je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) potpisalo sporazum sa Fakultetom za informacione tehnologije (FIT) Univerziteta Mediteran, jer se radi o oblasti koja je za taj resor i Upravu policije posebno značajna.

"Radi se o podršci različitih vrsta i u obukama i izradi normativnih propisa i cijelom setu drugih stvari koji se tiču oblasti koja je za nas poseban izazov, a to je oblast sajber kriminala", poručio je on.

Konjević je dodao da su u Vladi u kominikaciji sa Evropskom komisijom, donijeli odluku da se u okviru sektora za borbu protiv organizovanog kriminala formira posebna grupa za sajber kriminal.

"Sada smo u procesu izgradnje kapacita i nabavke adekvatne opreme koja će nam pomoći da u tom segmentu u narednom periodima pratimo one trendove koji su prisutni u drugim policijama državama regiona i članicama Evropske unije", precizirao je ministar.

Kako je kazao, sporazum je potpisan u pravo vrijeme.

"Prepoznali smo da FIT ima adekvatan kadar i program koji MUP-u, odnosno policiji, može da pomogne u izgradnji kapaciteta u ovoj vrlo značajnoj oblasti", naveo je Konjević.

Vuković je kazao da je sporazum od izuzetnog značaja, jer se potpisuje sa Ministartvom, sa državnom institucijom i predstavlja potvrdu onoga što se na Univerzitetu Mediteran radi.

"U sporazumu su pitanja i oblasti u kojima Univerzitet može da pomogne državnim institucijama", kazao je on.

Bonus video: