Pojačana kontrola zbog bojazni od unošenja bakterije koja isušuje masline

Iz Ministarstva su kazali da je, kako sprovedene fitosanitarne mjere nijesu dale očekivane rezultate, oko 800 hiljada osušenih stabala maslina iskrčeno u Italiji
93 pregleda 1 komentar(a)
masline, Foto: Shutterstock
masline, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.05.2015. 16:50h

Fitosanitarna inspekcija će pojačati kontrolu prilikom unošenja sadnog materijala iz Italije, zbog postojanja velikog rizika od unošenja štetne bakterije Xylella fastidiosa iz te države na teritoriju Crne Gore.

“Obavještavamo javnost da postoji veliki rizik od unošenja štetnog organizma Xylella fastidiosa iz Italije na teritoriju Crne Gore. Na jugu Italije, u pokrajini Puglia pojavila se bolest brzog sušenja masline koju prouzrokuje ova fitopatogena bakterija“, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Osim na maslini, prisutnost bakterije potvrđena je i na još nekoliko biljnih vrsta, uključujući badem i oleandar, na kojima su primijećeni simptomi kao što je uvenulost rubova listova i brzo propadanje.

Iz Ministarstva su kazali da je, kako sprovedene fitosanitarne mjere nijesu dale očekivane rezultate, oko 800 hiljada osušenih stabala maslina iskrčeno u Italiji.

“Na osnovu analize rizika, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja - Fitosanitarna uprava pripremila je Naredbu o zabrani unošenja bilja Catharanthus G. Don, Nerium L., Olea L., Prunus L., Malva L., Portulaca L., Quercus L., i Sorghum L. porijeklom iz Italije - pokrajina Puglia”, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, o pripremljenoj Naredbi obavještena su fitosanitarna inspekcija i uvoznici sadnog materijala.

Za fitosanitarnu inspekciju pripremljeno je uputstvo sa kratkim informacijama o štetnom organizmu Xylella fastidiosa.

“U narednom periodu fitosanitarna inspekcija će prilikom unošenja sadnog materijala - biljaka domaćina porijeklom iz dijelova Italije za koje nije na snazi zabrana unošenja, osim pregleda dokumentacije, vršiti detaljni zdravstveni pregled na prisustvo Xylella fastidiosa”, kazali su iz Ministarstva.

Osim pojačane kontrole prilikom unošenja sadnog materijala, pojačaće se i unutrašnja kontrola u vrtnim centrima i rasadnicima na već unešenom sadnom materijalu porijeklom iz Italije.

Iz tog resora kazali su da biljke domaćini bakterije X. fastidiosa mogu biti zaražene, a da ne pokazuju vidljive simptome.

“Na maslini simptomi počinju sa promjenom boje i otpadanjem lišća, uvenućem i sušenjem vršnih mladara i izbojaka smještenih u gornjem dijelu krošnje, sušenjem i propadanjem mladara i grana i pojavom nekroza”, pojašnjeno je u saopštenju.

Bonus video: