Kusovac: Kredit sam dobio legalno

67 pregleda 7 komentar(a)
siniša kusovac, Foto: Siniša Luković
siniša kusovac, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 18.10.2018. 14:03h

Gradonačelnik Tivta Siniša Kusovac saopštio je, u reagovanju na tekst „Prećutao plac, pa dobio i pare za stan“, da “nije postojala i ne postoji nikakva pravna prepreka za rješavanje” njegovog stambenog pitanja, dodjelom kredita od Opštine Tivat u postupku sprovedenom 2017. godine.

Reagovanje “Vijesti” prenose u cjelini.

“To je jedina istina kada je u pitanju ostvarivanje prava na stambeni kredit koji mi je prošle godine odobrila Opština Tivat, u vrijeme kada sam vršio funkciju potpredsjednika Opštine. Odredbom Člana 6 Odluke o rješavanju stambenih potreba lica koja bira ili imenuje Skupština opštine i predsjednik opštine i drugih lica čiji je rad od posebnog interesa za opštinu lišena su prava na rješavanje stambenih potreba u smislu te odluke, lica koja su, prije podnošenja prijave za učešće na oglasu za rješavanje stambenog pitanja, u skladu sa tadašnjim propisima o rješavanju stambenih potreba: riješila svoje stambeno pitanje na način što im je Opština Tivat dodijelila odgovarajući stan; ili riješila svoje stambeno pitanje putem kredita koji im je odobrila (dala) Opština Tivat.

S obzirom da meni, prije podnošenja prijave na oglas za rješavanje stambene potrebe u smislu važeće Odluke o rješavanju stambenih potreba, Opština Tivat nije dodijelila odgovarajući stan, niti mi je odobrila kredit radi rješavanja stambenog pitanja, to po osnovu člana 6 Odluke o rješavanju stambenih potreba, nije bilo pravne smetnje da Opština Tivat riješi moje stambeno pitanje dodjelom za to namijenjenog kredita.

Dakle, nikada od Opštine Tivat nisam dobio niti stan niti kreditna sredstva za rješevanje stambenog pitanja. Da jesam, prema članu 6. Odluke o rješavanju stambenih potreba lica koja bira ili imenuje Skupština opštine ne bih imao prava na rješavanje stambenih pitanja niti da se kandidujem za kreditna sredstva. I to bi konstatovala i Komisija za rješavanje stambenih pitanja lica koja bira i imenuje SO.

Kao predsjednik Opštine i javna ličnost, u potpunosti sam svjestan javne izloženosti mog djelovanja i postupanja kao i posebnog interesovanja novinara i medija za funkcionisanje opštine koja, iako jedna od najmanjih u Crnoj Gori, bilježi dinamičan razvoj.

Ono što, međutim, ne razumijem, i pored najbolje volje ne mogu da opravdam, je kršenje jednog od osnovnih zakona iz oblasti zaštite ličnosti i ličnog integriteta svakog pojedinca - Zakona o zaštiti ličnih podataka.

Na portalu Vijesti, u nedjelju poslije podne, objavili ste tekst „Kusovac prećutao plac pa dobio i pare za stan“. Kao ilustracija objavljen je kompletan ugovor o kupoprodaji placa, a time i moji i lični podaci još tri osobe – moje supruge i bračnog para iz Beograda.

Objavljeni su naši matični brojevi, brojevi ličnih karata i svojeručni potpisi. Time je počinjen prekršaj i nanesena nemjerljiva šteta čije posljedice, u ovom trenutku, nisu i ne mogu biti sagledive. Svako od posjetilaca portala imao je uvid u lične podatke ne samo moje, već i moje supruge i još dvoje ljudi. Danas kada se u čitavom svijetu uvode sve strožije procedure iz oblasti generalne zaštite ličnih podataka, i milionske kazne za njihovo kršenje, vi ste, iz neznanja ili sa namjerom, moje i lične podatke moje supruge i još dvije osobe, stavili na javni uvid svima! O ovome imam i dokaze.

Ne želim da utvrđujem motiv takvog postupanja, niti da li je ovo skandalozno kršenje Zakona o zaštiti ličnih podataka urađeno namjerno ili iz neznanja, ali ću, za bilo kakvu eventualnu zloupotrebu naših ličnih podataka, u bližoj ili daljoj perspektivi, smatrati odgovornim isključivo Vijesti. Imajući u vidu navedeno, nemam namjeru da više polemišem sa navodima vaših novinara niti odgovaram na upite iz vašeg medija”.

Odgovor novinara u sjutrašnjem broju

Bonus video: