U "Montefarmu" i domovima zdravlja nema vakcine MMR za bebe

MMR vakcinu primaju bebe uzrasta od 12 do 15 mjeseci
0 komentar(a)
apoteka Montefarm, Foto: Vesko Belojević
apoteka Montefarm, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 08.05.2015. 15:07h

Iako je nedavno UNICEF pozvao nadležne, zdravstvene radnike, roditelje i staratelje da odmah pojačaju vakcinaciju protiv malih boginja, domovi zdravlja, ali i Zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore „Montefarm” ostali su bez zaliha vakcina protiv malih boginja, zaušaka i rubeole (MMR).

Iz „Montefarma” su potvrdili „Vijestima” da trenutno nema MMR vakcine, jer su, kako tvrde, potrošene primljene količine.

Istakli su da novu isporuku očekuju za najkasnije 14 dana i da, osim MMR-a, ne nedostaje nijedna obavezna vakcina.

Pomenutu vakcinu primaju bebe uzrasta od 12 do 15 mjeseci, dok se druga doza prima pred upis u osnovnu školu ili kasnije, ako revakcinacija nije sprovedena.

I dok u Institutu za javno zdravlje (IJZ) tvrde da informacije sa terena govore da značajan broj mališana rođenih 2013. nije vakcinisan, postavlja se pitanje kako to učiniti kada se ponavlja nestašica MMR-a.

Podaci IJZ pokazali su i da obuhvat djece rođene tokom 2012. godine sa MMR vakcinom nije dostigao minimum od 95 odsto, koji je potreban da se spriječi epidemija, kakva u Bosni i Hercegovini traje od prošle godine.

I regionalna direktorica UNICEF-a Mari-Pjer Poarje je povodom Evropske nedjelje imunizacije za 2015. godinu upozorila da su postojeće epidemije malih boginja i visok rizik od dječje paralize u nekim zemljama regiona očigledan primjer nedovršenog posla i da ne bi trebalo da postoje u 21. vijeku. U drugoj polovini marta nakon višemjesečne nestašice konačno su isporučene bcg vakcine protiv tuberkuloze, a vrlo brzo je “Montefarm” podgoričkom Domu zdravlja poslao dodatne doze.

Krajem aprila u crnogorske zdravstvene ustanove stigle su i petovalentne vakcine kojima se djeca vakcinišu protiv difterije, velikog kašlja, dječje paralize, bolesti izazvane hemofilus influencom tipa B.

Bonus video: