OVLAŠĆENJA : MARKOVIĆ I JOVOVIĆ OŠTRO ODGOVORILI PREMIJERU

Šta je tek Đukanović, ako je Komisija država u državi

Đukanović je prije dva dana rekao da je “Komisija dobila nadležnost da maltene iskontroliše zakonitost postupanja kompletnog državnog aparata Crne Gore, dakle, neka vrsta države nad državom“
3 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.02.2019. 06:01h

Predsjednik Komisije za istraživanje napada na novinare i na imovinu medija Nikola Marković i njegov zamjenik Mihailo Jovović optužili su premijera Mila Đukanovića da nije imao iskrene namjere kada  je  Vlada osnovala Komisiju, već da  je  to isključivo učinio pod pristiskom međunarodne zajednice.

“Da  je  bio iskren, naredio bi svim svojim ljudima, ako već ne postoje nezavisne institucije, da maksimalno sarađuju sa Komisijom i da joj omoguće da izvrši svoj zadatak. Tako  je  postupio njegov prijatelj, srpski premijer Vučić (Aleksandar), i tamo već ima rezultata, podignuta  je  optužnica za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Sad se premijer odjednom žali kako imamo prevelika ovlašćenja”, rekao  je  Jovović.

Đukanović  je  prije dva dana rekao da  je  “Komisija dobila nadležnost da maltene iskontroliše zakonitost postupanja kompletnog državnog aparata Crne Gore, dakle, neka vrsta države nad državom“.

Marković  je  zamjerio premijeru što se žali na ingerencije Komisije:

“Umjesto da ohrabri Komisiju da radi još ažurnije, da podrži proširenje nadležnosti u trenutku kada su poslije dvogodišnjeg rada počeli da stižu konkretni rezultati i da se na osnovu dokaza dokumentuju propusti u istragama, premijer se žali na količinu ingerencija Komisije koju  je  formirala njegova Vlada, a odluku potpisao lično on. Ako  je  takva komisija država u državi,  šta   je   tek  onda premijer. Đukanović  je  ranije ocijenio da  je  Komisija dobila produžetak mandata, te da 'očigledno ima problem da u svom radu dođe do nečeg što  je  pretpostavljala do tada, i sada bi vjerovatno željela da odgovornost za to adresira negdje drugo'“.

Već pola godine Komisiju opstruira Uprava policije, koja po zahtjevu iz septembra 2014. još nije dostavila dokumenta iz istraga napada na novinare i medije. Umjesto toga,  tek  nedavno  je  tražila tumačenje Agencije za zaštitu ličnih podataka o tome da li to smije da učini, označivši taj zahtjev, prema informacijama “Vijesti”, stepenom tajnosti.

“Da  je  Komisija država u državi i da ima ovlašćenja koja joj pripisuje premijer ne bi policija od prošlog septembra 'razmišljala' da li da dostavi dokumentaciju koju posjeduje o napadima na novinare”, kazao  je  Jovović.

Član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Radenko Lacmanović juče  je  za agenciju MINA saopštio da nijesu mogli da odgovore zahtjevu Uprave policije, jer se nijesu usaglasili oko njega.

On je saopštio da je MUP i ranije dostavljao informacije bez mišljenja Agencije.

Marković: Nećemo biti ukras, predložiću da se i Milo sasluša

Marković je ocijenio da Đukanović hoće da umanji svoju odgovornost za stvaranje ambijenta u kome se novinari ubijaju i prebijaju, a imovina medija uništava, najavivši da će predložiti da se i on sasluša.

On je istakao da je posljednjih četvrt vijeka bilo “nekoliko premijera”, ali da se “svaki napad na novinare desio dok je na čelu Vlade bio Đukanović”.

“Zato se samo nameće pitanje da li osim nedostatka političke volje ima zbog toga i ličnog straha kod Đukanovića? Pozivam ga da kaže zbog čega nije pokrenuo pitanje zašto niko nije odgovarao za nerasvjetljavanje ubistva Duška Jovanovića već 11 godina, zašto niko nije smijenjen što napadači na Tufika Softića nijesu pronađeni osam godina. Šta je bilo sa njegovim obećanjem da zna ko su nalogodavci ubistva glavnog urednika 'Dana'? Ako već tvrdi da Komisija ima tako velika ovašćenja, onda ću ih kao njen predsjednik iskoristiti i predložiti da na sve ove okolnosti upravo mi saslušamo premijera i omogućimo mu da da lični doprinos rasvetljavanju napada. Komisija ne treba da zavisi od dobre volje premijera. Ovaj novinarski sastav mu garantuje da se prevario ako je mislio da ćemo  biti   ukras  u pregovorima sa EU. Ispada da treba da kontrolišemo istrage bez uvida u dokumenta i da nemamo pravo da radimo ono zbog čega postojimo”.