Šta je tek Đukanović, ako je Komisija država u državi

Đukanović je prije dva dana rekao da je “Komisija dobila nadležnost da maltene iskontroliše zakonitost postupanja kompletnog državnog aparata Crne Gore, dakle, neka vrsta države nad državom“
3 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.05.2015. 17:59h

Predsjednik Komisije za istraživanje napada na novinare i na imovinu medija Nikola Marković i njegov zamjenik Mihailo Jovović optužili su premijera Mila Đukanovića da nije imao iskrene namjere kada je Vlada osnovala Komisiju, već da je to isključivo učinio pod pristiskom međunarodne zajednice.

“Da je bio iskren, naredio bi svim svojim ljudima, ako već ne postoje nezavisne institucije, da maksimalno sarađuju sa Komisijom i da joj omoguće da izvrši svoj zadatak. Tako je postupio njegov prijatelj, srpski premijer Vučić (Aleksandar), i tamo već ima rezultata, podignuta je optužnica za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Sad se premijer odjednom žali kako imamo prevelika ovlašćenja”, rekao je Jovović.

Đukanović je prije dva dana rekao da je “Komisija dobila nadležnost da maltene iskontroliše zakonitost postupanja kompletnog državnog aparata Crne Gore, dakle, neka vrsta države nad državom“.

Marković je zamjerio premijeru što se žali na ingerencije Komisije:

“Umjesto da ohrabri Komisiju da radi još ažurnije, da podrži proširenje nadležnosti u trenutku kada su poslije dvogodišnjeg rada počeli da stižu konkretni rezultati i da se na osnovu dokaza dokumentuju propusti u istragama, premijer se žali na količinu ingerencija Komisije koju je formirala njegova Vlada, a odluku potpisao lično on. Ako je takva komisija država u državi, šta je tek onda premijer. Đukanović je ranije ocijenio da je Komisija dobila produžetak mandata, te da 'očigledno ima problem da u svom radu dođe do nečeg što je pretpostavljala do tada, i sada bi vjerovatno željela da odgovornost za to adresira negdje drugo'“.

Već pola godine Komisiju opstruira Uprava policije, koja po zahtjevu iz septembra 2014. još nije dostavila dokumenta iz istraga napada na novinare i medije. Umjesto toga, tek nedavno je tražila tumačenje Agencije za zaštitu ličnih podataka o tome da li to smije da učini, označivši taj zahtjev, prema informacijama “Vijesti”, stepenom tajnosti.

“Da je Komisija država u državi i da ima ovlašćenja koja joj pripisuje premijer ne bi policija od prošlog septembra 'razmišljala' da li da dostavi dokumentaciju koju posjeduje o napadima na novinare”, kazao je Jovović.

Član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Radenko Lacmanović juče je za agenciju MINA saopštio da nijesu mogli da odgovore zahtjevu Uprave policije, jer se nijesu usaglasili oko njega.

On je saopštio da je MUP i ranije dostavljao informacije bez mišljenja Agencije.

Marković: Nećemo biti ukras, predložiću da se i Milo sasluša

Marković je ocijenio da Đukanović hoće da umanji svoju odgovornost za stvaranje ambijenta u kome se novinari ubijaju i prebijaju, a imovina medija uništava, najavivši da će predložiti da se i on sasluša.

On je istakao da je posljednjih četvrt vijeka bilo “nekoliko premijera”, ali da se “svaki napad na novinare desio dok je na čelu Vlade bio Đukanović”.

“Zato se samo nameće pitanje da li osim nedostatka političke volje ima zbog toga i ličnog straha kod Đukanovića? Pozivam ga da kaže zbog čega nije pokrenuo pitanje zašto niko nije odgovarao za nerasvjetljavanje ubistva Duška Jovanovića već 11 godina, zašto niko nije smijenjen što napadači na Tufika Softića nijesu pronađeni osam godina. Šta je bilo sa njegovim obećanjem da zna ko su nalogodavci ubistva glavnog urednika 'Dana'? Ako već tvrdi da Komisija ima tako velika ovašćenja, onda ću ih kao njen predsjednik iskoristiti i predložiti da na sve ove okolnosti upravo mi saslušamo premijera i omogućimo mu da da lični doprinos rasvetljavanju napada. Komisija ne treba da zavisi od dobre volje premijera. Ovaj novinarski sastav mu garantuje da se prevario ako je mislio da ćemo biti ukras u pregovorima sa EU. Ispada da treba da kontrolišemo istrage bez uvida u dokumenta i da nemamo pravo da radimo ono zbog čega postojimo”.

Bonus video: