Mladi Pljevljak proizvede tonu meda godišnje

Zečević je sa deset godina počeo da se bavi pčelarstvom, danas ima 21 godinu i 70 pčelinjih društava
444 pregleda 30 komentar(a)
Radoslav Zečević (Novina)
Radoslav Zečević (Novina)
Ažurirano: 06.05.2015. 17:30h

Pljevljak Radoslav Zečević je najmlađi profesionalni pčelar u Crnoj Gori. Na svom imanju u pljevaljskom selu Židovići ovaj dvadesetjednogodišnjak uzgaja sedamdesetak pčelinjih društava.

Iako mlad za njega se već sada može reći da je iskusan pčelar, jer se sa ovim zanimanjem počeo baviti od svoje desete godine.

“Sa deset godina sam predložio tati da kupimo pčele. On mi je te godine kupio šest društava. Pošto sam bio mali roditelji su mi pomagali u pčelinjaku. Pomažu mi i danas, ali većinu poslova obavljam sam jer se tata i mama bave drugim poljoprivrednim granama. U poslu mi dosta pomaže i sestra koja je od mene mlađa godinu i po. Kada sam počinjao svi su govorili kako sam mlad i da ja to neću znati raditi, te da ovaj posao nema budućnosti. Ja nisam slušao te zlurade komentare već sam iz godine u godinu usavršavao i širio pčelinjak. Danas, imam sedamdeset proizvodnih društava i u toku sezone još četrdeset pomoćnih. Proizvedem godišnje oko tonu meda”, stiče Zečević, koji namjerava da proširi svoj uljanik i dodatno usavrši proizvodnju .

Paralelno sa razvojem pčelinjaka Radoslav radi na svom obrazovanju. Student je druge godine Biotehničkog fakulteta u Podgorici. Predanim radom i trudom uspijeva da uskladi obaveze na jednom i drugom mjestu.

Mladi pčelar kaže da se od proizvodnje meda može dobro živjeti ukoliko se ozbiljno pristupi poslu.

“Ko hoće ozbiljno i profesionalno da se bavi pčelarstvom može dobro da zaradi i da solidno živi. Kad kažem profesionalno mislim na preko 50 košnica i na pčelara koji će da drži pčelinjak u urednom stanju”, ističe Zečević.

Redovno odlazi na sajmove i seminare o pčelarstvu, a planira da za desetak godina počne proizvodnju samo iz prirodnog voska, a njegova ambicija je i proizvodnja pčelinjeg otrova, koji se koristi u medicini i koji je veoma skup proizvod.

Tokom zime pčelinjak Zečevića je u Židovićima, naselju dva kilometra udaljenom od Pljevalja a ljeti ga seli u Odžiće ispod planine Ljubišnje, dvadesetak kilometara od grada. Dio pčelinjaka planira ove godine da seli na pašu u Pivu, a dio će mu prezimiti u okolini Danilovgrada.

Posebnu pažnju posvećuje urednosti i kvalitetu meda, a prije svega saća.

“Saće u košnici je isto kao tanjir u kući i mora da bude čisto. Med isključivo vrcam iz djevičanskog saća, iz kojeg nije izašla nijedna generacija pčela, u kojem se samo skuplja med”, tvrdi ovaj mladić.

Osim meda Zečević u svom pčelinjaku proizvodi i propolis, polen, matičnu mliječ, rojeve, a usavršio je i proizvodnju matica.

Počeo da proizvodi matice

Proizvodnjom matica počeo je da se bavi prije pet godina i taj posao je do detalja usavršio. O tome svjedoči i mišljenje komisije koja mu je prije nekoliko dana, nakon obilaska njegovog pčelinjaka izdala sertifikat kojom se potvrđuje da zadovoljava sve uslove za početak proizvodnje selekcionisanih matica za crnogorsko tržište.

“Potpisao sam ugovor i obezbijedio potrebnu dokumentaciju i proizvodnja može da počne. Realni kapaciteti moje roizvodnje su 500 matica. Ove godine će biti uključeno sto oplodnih jedinica. Za ovu prozvodnju sam se pripremao pet godina. U Crnoj Gori do sada je bilo 6 proizvođača matica a od ove godine uključena su tri sa sjevera, među kojima sam i ja. Proizvodnja matica je vrlo odgovoran posao", kaže Radoslav.

Bonus video: