Direktor PAM-a: Radimo i žalićemo se

Inicijativu za oduzimanje dozvole za obavljanje djelatnosti kolektivnog ostvarivanja autorskih i srodnih prava PAM-u ranije su podnijeli advokatica Ana Đukanović (sestra predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića), Željka Radak Kukavičić iz NTO, Predrag Jelušić iz državnog preduzeća “Morsko dobro”, Milena Raičković iz CTU, kompozitor Miodrag Bole Bošković
545 pregleda 12 komentar(a)
PAM, Foto: PAM
PAM, Foto: PAM
Ažurirano: 18.10.2018. 09:08h

Zavod za intelektualnu svojinu oduzeo je dozvolu za rad Organizaciji za zaštitu prava autora muzike Crne Gore (PAM).

Direktor PAM-a Vasilije Raičević juče je kazao ova organizacija ne prestaje da radi i da će u zakonskom roku uložiti žalbu na rješenje Zavoda.

U inicijativi upozoravaju na “nezakonito poslovanje, zloupotrebu prava, netransparentnost i nepravilnosti u radu, kao i na nesavjestan način raspolaganja ukupno naplaćenim novčanim sredstvima PAM-a CG”.

U Rješenju o oduzimanju licence od 15. oktobra 2018. godine, navodi se da je odluka donijeta na osnovu inicijative više potpisnika za oduzimanje dozvole PAM-u uz navode da se "inicijativom, u bitnom ukazuje na presudu Privrednog suda Crne Gore, P.br. 503/2016 od 09. 06. 2016. godine i njenu sadržinu, na nezakonito poslovanje, zloupotrebu prava, netransparentnost i nepravilnosti u radu, kao i na nesavjestan način raspolaganja ukupno naplaćenim novčanim sredstvima PAM-a CG".

Inicijativu za oduzimanje dozvole za obavljanje djelatnosti kolektivnog ostvarivanja autorskih i srodnih prava PAM-u ranije su podnijeli advokatica Ana Đukanović (sestra predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića), Željka Radak Kukavičić iz NTO, Predrag Jelušić iz državnog preduzeća “Morsko dobro”, Milena Raičković iz CTU, kompozitor Miodrag Bole Bošković, generalni direktor hotela “Hilton” Nemanja Nikolić, Mihailo Tomanović EMC Group (Festival “Sea dance”), osnivač EXIT festivala Dušan Kovačević i kompozitor Slobodan Kovačević.

"Trasparentnost u radu PAM-a je neophodna", ističe Milena Raičković ispred Crnogorskog turističkog udruženja.

"Privreda je protiv nezakonitog i netransparentnog rada PAM-a, protiv utvrđivanja nadoknada bez jasnih kriterijuma, bez uvažavanja činjenice o sezonskom radu ugostiteljskih objekata i njihovoj popunjenosti. Reketiranja koja je PAM sprovodio prema privredi razlikuje se i do 300 odsto prema objektima iste kategorije i sličnog kapaciteta. U potpunosti podržavamo odluku Zavoda za intelektualnu svojinu", objasnila je Raičković.

Bošković je kazao da u potpunosti podržava rješenje Zavoda za zaštitu intelektualne svojine o oduzimanju licence PAM-u.

"Jer je jedino kao takvo pravedno i zakonito. Nakon 10 godina suđenja sa pomenutom organizacijom dobio sam dvije pravosnažne presude kao autor, u svoju korist. U toku je i novi postupak. Toliko nezakonitosti u višegodisnjem radu PAM-a je moralo doći pod sud zakona i drago mi je da je ovog puta pored oduzimanja licence za rad, postignut i konsezus za podizanje krivičnih prijava protiv direktora i i svih članova Upravnog i Nadzornog odbora", istakao je Bošković, kompozitor i autor filmova.

Bonus video: