Vlahović saslušana zbog plagijata

Očekuje se odluka u kojem pravcu će se u predmetu dalje raditi, saopšteno iz Tužilaštva
209 pregleda 49 komentar(a)
Sanja Vlahović, Foto: Boris Pejović
Sanja Vlahović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.05.2015. 05:37h

Ministarka nauke Sanja Vlahović saslušana je u tužilaštvu u vezi sa optužbama da je plagirala naučni rad, a po krivičnoj prijavi Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz tužilaštva, Vlahovićeva je izjavu dala u svojstvu građanina.

“Tokom izviđaja su prikupljenja obavještenja, ali i spisi, i očekuje se odluka u kojem pravcu će se u ovom predmetu dalje raditi”, kazao je izvor “Vijesti” iz Tužilaštva.

“Vijesti” su ranije objavile da podgoričko Osnovno tužilaštvo provjerava da li su plagijati naučni radovi Vlahovićeve i člana Savjeta mladih DPS-a Milana Babovića.

Direktor Međunarodnog centra za istraživanje turizma i ugostiteljstva iz Velike Britanije profesor Dimitrios Buhalis javno je pozvao ministarku da se izvini i podnese ostavku, jer je doslovno prepisala dio njegovog istraživanja “Destinations’ competitiveness in modern tourism”, o čemu su “Vijesti” ranije pisale.

“Dan” je objavio da je Babovićev magistarski rad prepisan, bez pominjanja izvora...

Senat Univerziteta “Mediteran” krajem decembra je zaključio da nemaju zakonskog osnova da utvrđuju da li su Vlahovićeva i Babović prepisali naučne radove.

Takva odluka je donesena, iako je Kodeksom akademske etike, koji je 2013. donio bivši rektor “Mediterana” Slobodan Backović, propisano da “akademsko i stručno osoblje ne smije koristiti tuđe radove ili ideje bez navođenja izvora”.

Advokat Zdravko Begović ranije je saopštio “Vijestima” da bi Tužilaštvo po službenoj dužnosti trebalo da formira predmet i ispita da li je Vlahovićeva plagirala naučni rad, ako ima osnove sumnje, odnosno informaciju, da se to desilo.

On je tada istakao da je Krivičnim zakonikom za to djelo predviđena novčana, ili kazna zatvora do tri godine.

Vlahovićeva nikada zvanično nije demantovala Buhalisove tvrdnje.

Bonus video: