"SVJETSKI DAN SLOBODE MEDIJA DA OPOMENE NA POTEŠKOĆE"

GA: Nezdrav medijski ambijent u Crnoj Gori

Iz GA podsjećaju na neotkrivene napadače na novinare i njihove nalogodavce, i navode da raspolućena medijska scena najviše odgovara sistemu koji ih dijeli na podobne i nepodobne
4 komentar(a)
Darko Ivanović, Foto: Savo Prelević
Darko Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.02.2019. 07:30h

Crna Gora dočekuje Svjetski dan slobode medija u nezdravom medijskom ambijentu, ocijenjeno je iz Građanske alijanse (GA).

Iz GA podsjećaju na neotkrivene napadače na novinare i njihove nalogodavce, i navode da raspolućena medijska scena najviše odgovara sistemu koji ih dijeli na podobne i nepodobne.

„Samo naizgled pluralizam medija u Crnoj Gori garantuje slobodu javne riječi, i ne djeluje kao jedan od preduslova da se obezbijedi sloboda glasila javnosti“, saopštio je Darko Ivanović iz GA.

On navodi da se postojanje više medija na jednom tržištu ne može izjednačiti sa konstatacijom da je Crna Gora prostor medijskih sloboda. „Naročito iz razloga što nadležni organi još uvijek nijesu omogućili da medijski poslenici obavljaju svoju profesiju u bezbjednom ambijentu“.

„Za procesuiranje svih slučajeva napada na novinare, i da bi se suzbila nekažnjivost i obezbijedila atmosfera koja je krucijalna za uživanje ljudskih prava na slobodno izražavanje i informisanje u Crnoj Gori značajno je formiranje Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija“, kazao je Ivanović.

U radu tog tijela, kako dodaje, prepoznaju brojne nedostatke, poput neučinkovitosti i manjka transparentnosti.

„Prema izjavama članova Komisije koji dolaze iz medija i NVO sektora njihov rad opstruiraju državni organi, te i dalje nije došlo do konkretnog napretka u istragama. Očigledno je da Vladi odgovara Komisija koja se neće previše uplitati u rad tužilaštva i policije, a i kada to uradi, mora direktno sarađivati sa onima koji te istrage drže paralisanim u mjestu godinama“, saopštio je Ivanović.

Kako je rekao, nedostavljanjem dokumentacije ili dostavljanjem sa ograničenim podacima ključnim za istragu obesmišljava se rad tog tijela. „Iako su prema evropskim standardima državni organi u obavezi da sprovedu brzu i efikasnu istragu, crnogorski postupci traju nerazumno dugo“.

„Nalogodavaca nema ni na horizontu. Sa druge strane – iako je sloboda medija nasušna potreba jednog demokratskog društva, uoči ovog velikog datuma za novinarsku profesiju podsjećamo da podijeljenost među medijima u Crnoj Gori onemogućava da se medijski poslenici ujedine kako bi se podigli medijski standardi i etika u izvještavanju, a sve sa ciljem da se podigne kvalitet u novinarskoj profesiji“, kazao je Ivanović.

On dodaje da je oko 500 zaposlenih u medijima otpušteno u posljednje tri godine, a nastavlja se trend gašenja medija.

„Teret krize u poslovanju se prebacuje na radnike, i poslodavci smanjuju broj zaposljenih na uštrb kvaliteta zbog rentabilnosti. „Mekana cenzura“ je i dalje prisutna jer se državne institucije i dalje dominantno oglašavaju u „odabranim“ medijima“, naveo je Ivanović.

Kako je rekao, Svjetski dan slobode medija je tu da opomene na poteškoće.

„Ali i da pošalje jasnu poruku da ako se ovako nastavi imaćemo jednoobraznu kakofoniju nekritičkog, salonskog novinarstva i sve manje istraživačkih poduhvata koji čine demokratski puls jednog društva koje se bori protiv korupcije, kriminala i svih vidova malverzacija koje štete građanima“, zaključio je Ivanović.