NAPADI NA NOVINARE

Marković: Tražićemo krivičnu odgovornost zbog propusta institucija

Marković je saopštio da je Komisija, čiji članovi su i novinari, već počela da prikuplja podatke o neregularnostima i propustima u pojedinim istragama
3 komentar(a)
Nikola Marković, Foto: Boris Pejović
Nikola Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.05.2015. 13:54h

Komisija za istraživanje napada na novinare i imovinu medija uskoro će izaći sa konkretnim dokazima o ozbiljnim propustima institucija u slučaju ubistva Duška Jovanovića i pokušaja ubistva Tufika Softića i tražiti krivičnu odgovornost konkretnih pojedinaca. „I ovaj Dan slobode medija dočekujemo sa brojnim nerasvijetljenim slučajevima napada na novinare, što direktno utiče na nedostatak demokratskog ambijenta u kome novinari bez pritiska i straha mogu raditi svoj posao“, saopštio je predsjednik Komisije, Nikola Marković. Prema njegovim riječima, pokazalo se da institucije nijesu u stanju da razriješe te slučajeve, pa je nakon insistiranja međunarodne zajednice uspostavljena Komisija za istraživanje napada na novinare i imovinu medija. Marković je saopštio da je Komisija, čiji članovi su i novinari, već počela da prikuplja podatke o neregularnostima i propustima u pojedinim istragama. „Iako je Vlada pokazala deklarativnu političku volju da se razriješe napadi na novinare, od Uprave policije do danas Komisija nije dobila ni jedan dokument o istragama, obrazlažući da čekaju da se utvrdi da li članovi Komisije, koja je osnovana da kontroliše istrage, imaju pravo da pristupe tajnim podacima o istragama“, naveo je on. Da je nesumnjivo riječ o opstrukciji rada Komisije, dodao je Marković, govori podatak da Agenciji za zaštitu podataka o ličnosti treba nekoliko mjeseci da zauzme stav o, kako je rekao, tako očiglednom pitanju. „Još više zabrinjava činjenica da vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost ignoriše zahtjeve Komisije da nam dostavi dokumentaciju o kojoj je javno govorio bivši direktor te službe Duško Marković“, naveo je on.

To, kako je rekao Marković, što navodi na zaključak da direktno pomažu ili napadačima i njihovim nalogodavcima ili prikrivaju propuste u istragama. „Međutim, uprkos svim opstrukcijama, kao predsjednik Komisije ipak mogu da saopštim da ćemo vrlo brzo izaći sa konkretnim dokazima o ozbiljnim propustima institucija u slučaju ubistva Duška Jovanovića i pokušaja ubistva Tufika Softića, i tražiti krivičnu odgovornost konkretnih pojedinaca“, kazao je on. Komisija, kako je saopštio, da se se tako nešto ne bi ponavljalo, od sjutra pokreće kampanju „Zaštitimo novinare – zaštitimo istinu“, koju su podržali svi mediji u Crnoj Gori. „Na taj način zajedno ćemo poslati poruku da bez slobodnih medija nema ni slobodnog i demokratskog društva i države“, zaključio je Marković.

Preporučujemo za Vas