Odbrana koštala 35 miliona eura

Vlada je krajem prošle godine MO “oduzela” preko pola miliona eura u tom momentu neutrošenih sredstava i presumjerila ih na konto Ministarstva vanjskih poslova, a 20 hiljada eura umjesto u vojni budžet završilo je na računu Saveza radio-amatera Crne Gore
3 komentar(a)
Vojska Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vojska Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.04.2015. 19:08h

Iz budžeta je lani za finansiranje odbrane izdvojeno 35,793 miliona eura, oko pola miliona manje nego što je bilo planirano.

Od toga je do 31. decembra 2014. Ministarstvu odbrane, uključujući i obaveze iz prethodne godine, prenešeno tek oko 33,5 miliona eura, ili nešto manje od 94 odsto plana, piše u informaciji o radu Ministarstva odbrane (MO). Planirana ukupna izdvajanja države iznosila su tek 1,07 odsto procijenjenog prošlogodišnjeg bruto-društvenog proizvoda dok su uobičajeni troškovi za odbranu u državama NATO praktično duplo veći.

Zvaničnici Alijanse lani su u više navrata ukazivali da je potrebno povećati izdvajanja za sektor odbrane u Crnoj Gori, koja se želi pridružiti NATO-u. Prema važećem Srategijskom pregledu odbrane, izdvajanja za odbranu su lani trebalo da iznose najmanje 1,2 odsto BDP-a, te rasti do 1,4 posto do 2023.

Vlada je krajem prošle godine MO “oduzela” preko pola miliona eura u tom momentu neutrošenih sredstava i presumjerila ih na konto Ministarstva vanjskih poslova, a 20 hiljada eura umjesto u vojni budžet završilo je na računu Saveza radio-amatera Crne Gore.

Od ukupno 37 miliona eura, 62,77 odsto utrošeno je na plate i ostala primanja zaposlenih u VCG i MO, a 17,32 odsto na “tekuće izdatke”.

Raspolagali sa još 3,73 miliona od prodaje naoružanja i opreme

Vlada je MO lani dozvolila da za svoje potrebe koristi sredstva dobijena od prodaje naoružanja i vojne opreme, pružanja usluga i prodaje i izdavanja u zakup bivših vojnih nekretnina.

"Na ovaj način nastavljen je trend izdvajanja za rashode odbrane, čime je u postojećim ekonomskim uslovima obezbijeđeno ispunjavanje međunarodno preuzetih obaveza i nastavak implementacije Partnerskih ciljeva i opremanja VCG u skladu sa NATO standardima", piše u Izvještaju, uz napomenu da je MO na taj način došao u situaciju da raspolaže sa još oko 3,73 miliona eura.

Taj novac je utrošen za investicije u infrastrukturu vojnih objekata, kao i za opremanje jedinica VCG, pa su kapitalni izdaci lani iznosili 16,82 odsto ukupnih izdataka MO, što je čak četiri puta više nego 2013.

Bonus video: