Hodžić: AD Prvoborac odugovlači postupak da ne bi isplatio potraživanja radnika

Radnici koji imaju prednost u isplati, strahuju da će biti zakinuti, jer je u toku isplata ostalim povjeriocima iz trećeg isplatnog red, a stečajna masa je ograničen i nedovoljna za isplatu svih potraživanja
206 pregleda 0 komentar(a)
Radonja Laban, Zahid Hodžić, Jovan Pejović, Foto: Slavica Kosić
Radonja Laban, Zahid Hodžić, Jovan Pejović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 30.04.2015. 14:46h

Ni nakon šest godina suđenja i 230 presuda u njihovu korist, 73 radnika AD Prvoborac koji su nezakonito dobili otkaz, nije vraćeno na posao ni isplaćen euro zarade koja im pripada, saopštili su juče (četvrtak) predstavnici radnika Zahid Hodžić i Radonja Laban i njihov advokat Jovan Pejović.

Radnici Prvoborca koji su 2008. godine dobili otkaze, u Osnovni, pa onda Viši i Vrhovni suda Crne Gore je poništio. Zato oni traže isplatu zaostalih potraživanja u iznosu od 1.106.000 eura za period od 2009. do marta 2011. godine.

"AD Prvoborac odugovlači postupak s ciljem da ne isplati potraživanja radnika", saopštio je Hodžić. Poslodavac je tražio izuzeće vještaka i sudije.

Sudija Osnovnog suda u Herceg Novom Dijana Dragišić je zbog zahtjeva za njenim izuzećem odložila donošenje presude i na taj način dovela u pitanje završetak postupka do kraja oktobra kada ističe rok za reorganizacije.

Radnici koji imaju prednost u isplati, strahuju da će biti zakinuti, jer je u toku isplata ostalim povjeriocima iz trećeg isplatnog red, a stečajna masa je ograničen i nedovoljna za isplatu svih potraživanja.

Radnici zato traže izuzeće sudije Dijane Dragišić.

Podsjećamo da je nakon radničkih štrajkova, blokade računa, krivičnih prijava zaposlenih protiv rukovodstva firme, u AD Novi Prvoborac u novembru 2011. godine uveden stečaj. Tada procjenjena stečajna masa bila je 15 miliona eura.

Menadžment firme je u zakonskom roku predložio Plan reorganizacije preduzeća kroz stečaj.

Međutim radnici su prema njemu bili skeptični ocjenivši da je plan reorganizacije "nerealan, paušalan, nezаkonit i nemа kаpаcitetа dа se isplаte povjerioci2, podsjećajući da su njegovi autori isti oni koji su nekada moćnu građevinsku firmu doveli do stečaja.

Pokazalo se da su radnici imali pravo - umjesto reorganizacije firme i pokretanja proizvodnje u toku je rasprodaja imovine. Umjesto zapošljavanja 40 radnika u firmi su sada samo 4 zaposlena.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije najvei pojedinačni vlasnik Novog Prvoborca sa oko 39,79 odsto akcija je kompanija Pit investments registrovana na Britanskim djevičanskim ostrvima.

Vlada Crne Gore ima 21,42 odsto, Mellie investment 8,63 odsto, Opština Herceg Novi 2,9 odsto, Preduzeće za izgradnju Podgorica 2,7 odsto, Elektroprivreda oko 1,8 odsto, Jugobanka Beograd 1,6 odsto. Kompanija Accord iz Budve posjeduje 1,58 odsto, dok po oko 1,38 odsto dionica imaju Merkur i fond Western Balkan Investment i 172 malih akcionara.

Bonus video: