CKM: Kavarić loš, Petar Ivanović dobar

CKM navodi da je vlast odgovorna jer je zadužena da rukovodi državom, a da se opozicija bavi samo temama od kojih može politički da profitira
1 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Petar Ivanović, Foto: Luka Zeković
Vladimir Kavarić, Petar Ivanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.04.2015. 09:33h

Crnogorska kulturna mreža za veliki broj nezaposlenih magistara i srednjoškolaca jednako krivi vlast i opoziciju, i kao najodgovornijeg za to vidi ministarstva ekonomije Vladimira Kavarića, dok hvale ministar Petra Ivanovića.

"U susret 1. maju prazniku rada dočekujemo ga sa zabrinjavajućum brojkama da se na Zavodu za zapošljavanje nalazi 260 magistara i oko 11 hiljada visokoškolaca. Ovaj podatak bi bio alarmantan čak i za države koje su mnogo veće od naše", navode iz CKM-a.

CKM navodi da je vlast odgovorna jer je zadužena da rukovodi državom, a da se opozicija bavi samo temama od kojih može politički da profitira.

"Političari iz opozicije planiraju da organizuju proteste kako bi za sebe prigrabili beneficije koje trenutno uživaju njihove kolege u vlasti, a ne da ih organizuju sa ciljem da se riješi gorući problem mladih i Crne Gore - nezaposlenost. Debata koja se vodi oko članstva Crne Gore u NATO i Evroskoj uniji ni u kom slučaju ne može biti prioritet u odnosu na debatu koja bi mogla doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta i rješavanju problema nezaposlenosti. Javnost se bavi izmišljenim aferama, dok pomenuti, većinom mladi, ljudi, razmišljaju o borbi za egzistenciju, i kako doći od onoga što im po Ustavu pripada, pravo na rad", dodaje CKM.

CKM ocjenjuje da "veliku odgovornost za nedostatak privrednog ambijenta i radnih mjesta snosi ministar ekonomije gospodin Vladimir Kavarić, koji nema iskustvo u radu u privredi, što bi trebao biti preduslov za rukovođenje ovako važnim ministartvom."

"Mora se naći način da se, naročito u poljoprivrednoj djelatnosti, otvore proizvodni pogoni. Oni jedino mogu garantovati siguran posao za mlade na kojima počiva budućnost Crne Gore. Ministar poljoprivrede gospodin Petar Ivanović je prije neki dan pośetivši jednu školu dao dobar primjer svojim kolegama da se jedinino radom na terenu mogu postići rezultati, i mladima približiti i olakšati izbor zanimanja na osnovu kojeg će lakse doći do zaposlenja, a sve u odnosu na dugoročne planove na državnom nivou. Država mora imati jasnu strategiju kada je u pitanju otvoranje novoih radnih mjesta, jer primjer da se nezaposlena osoba zaposli u supermarketu ili kladionici se ne može smatrati stabilnim zaposlenjem, jer su ove djelatnosti same po sebi nesigurne, iako je u njima najlakše naći posao", zaključuje CKM.

Bonus video: