Podgorica: Zbog zgrade posječena stabla stara više od 50 godina

Stanari okolnih zgrada pisali su peticiju protiv izgradnje ove zgrade, a nekoliko stanara se bunilo jutros stojeći na zemlji na kojoj se planira izgradnja
248 pregleda 0 komentar(a)
Sječa drveća, Ulica Vasa Raičkovića, Foto: Luka Zeković
Sječa drveća, Ulica Vasa Raičkovića, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.04.2015. 12:53h

Stabla stara preko 50 godina, posječena su jutros u Ulici Vasa Raičkovića, u parku preko puta Građevinske škole u Podgorici, zbog pripreme terena za izgradnju zgrade “Zetagradnje”.

Stare borove i nisko rastinje, uklonili su radnici „Zelenila”, uz prisustvo radnika obezbjeđenja, a nekoliko stanara okolnih zgrada protestovalo je u parku, kada je počelo uklanjanje drveća.

Parcela na kojoj treba da bude izgrađena višespratnica, ograđena je, a posljednji čempres posječen je oko 14 časova.

Ograda je postavljena i na ulici, koja prolazi pored parka i zgrade iza, tako da tom saobraćajnicom više ne mogu prolaziti vozila, što je izazvalo buru negodovanja stanara.

“Ovo je stvarno previše, ionako nemamo gdje da se parkiramo, a sada prave još jednu zgradu i posjekli su drveće staro preko pedeset godina”, kazao je Marko Ivanović.

Zbog najave izgradnje zgrade, stanari okolnih zgrada su prošle godine pisali i peticiju, koja je uručena nadležnim.

“U ovom kvartu su napravili već nekoliko zgrada na zelenim površinama, ali izgleda da se neće zaustaviti na tome, ovo je tragikomično. U parku smo nekada igrali fudbala, ali to će sve izgleda biti istorija i priče koje će ostati u lijepom sjećanju”, kazao je Ivan Vukčević.

Green Home: Potvrda da se ne posvjećuje dovoljna pažnja zelenim površinama

Današnji slučaj sječe stabala u Ulici Vasa Raičkovića je nazalost još jedan dokaz da zelene površine u urbanom gradskom jezgru trpe zbog izgradnje novih infrastrukturnih objekata", kazali su iz NVO Green Home.

"Stabla su posječena kako bi se otvorio prostor za još jednu zgradu u naselju koje je već gusto naseljeno. Očigledno je da trend betonizacije više ne važi samo za nove kvartove već zauzima i dijelove grada zbog kojih je Podgorica nekada nosila epitet najzelenijeg grada u Evropi.Nakon opravdanog nezadovoljstva i negodovanja stanara ovog kvarta izlaskom na teren smo utvrdili da se radi o parceli u privatnom vlasništvu i da za gradnju postoji građevinska dozvola tako da nije bilo načina da se sječa spriječi", istakli su iz Green Home-a.

Iz ove NVO dodaju da je ovaj slučaj potvrda da se prilikom planiranja razvoja grada i izgradnje novih objekata ne posvjećuje dovoljna pažnja zelenim površinama, njihovoj funkciji ali i kvalitetu života građana.

"Takođe se nastavlja i loša praksa da se izvođači radova prije odlučuju za sječu višedecenijskih stabala nego za njihovo premještanje, iz razloga što im je lakše i jeftinije posjeći zdrava stabla i zasaditi nova, pri čemu se prvenstveno misli na troškove transporta i mehanizacije koja je neophodna u slučaju premještanja, dok se o funkciji zelenih površina ne razmišlja", piše u saopštenju.

Kako su naveli iz Green Home-a, prema Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata, u tehničkoj dokumentaciji građevinskog projekta predviđeno je da se nalazi i projekat uređenja terena i pejzažne arhitekture.

"Kako nemamo uvid u projektnu dokumentaciju ne možemo znati na koji način su projektanti zamislili da nadoknade ovakav gubitak i da li su uopšte razmišljali o tome. U Podgorici su sve češći prizor stambeni blokovi koje karakterišu male zelene površine sa neadekvatno pripremljenim zemljištem koje potom uslovljava pejzažnog arhitektu da bira isključivo niske ili žbunaste biljne vrste. Njihova funkcija ne može obezbijediti zašitu od buke, vrućine, vjetra niti u velikoj mjeri uticati na mirko klimu okoline kao što je to slučaj sa višedecenijskim stablima čiji je značaj za životnu sredinu nemjerljiv", rekli su iz ove NVO.

Po njihovim riječima, problem nije samo u tome što ovakvi projekti sa očiglednim posljedicama po životnu sredinu dobijaju dozvolu, već i u veoma niskom stepenu svijesti projektanata o značaju kvartovskog zelenila.

"Dokaz za to je opšta slika zelenila u glavnom gradu koja se danas karakteriše i degradacijom i defragmentacijom do čega su doveli isključivo neplanska izgradnja i nebriga", zaključili su iz Green Home-a.

Bonus video: