Radulović povukao plan za Skadarsko, čeka se Ramsar

Damjanović: Vama je rečeno da ako se usvoji ovaj prostorni plan, možemo da budemo kažnjeni i izbrisani kao članice Bernske i Ramsar konvencije
150 pregleda 3 komentar(a)
Projekat Porto Skadar Lake, Foto: NVO Green Home
Projekat Porto Skadar Lake, Foto: NVO Green Home
Ažurirano: 29.09.2018. 06:50h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma povuklo je Predlog odluke o donošenju Prostornog plana posebne namjene Nacionalnog parka “Skadarsko jezero”.

Ministar Pavle Radulović i predsjednik Skupštine Ivan Brajović rekli su da nema razloga da se hitno raspravlja o njemu ako bude usvojen Predlog zakona o izmjeni Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekta. Skupština je prethodno usvojila ovaj predlog izmjena zakona, kojim se prolognira rok za dostavljanje planske dokumentacije.

Ministar je na početku Skupštine najavio da će povući Predlog odluke, “ako prva bude usvojena prva tačka, jer nema razloga za hitnost”.

Brajović je rekao da je neobično da Skupština dobije zahtjev da se vanredna sjednica održi tri dana prije redovnog zasjedanja: “To je objašnjavano razlogom hitnosti jer se prolongira rok. Druga tačka zahtijeva opsežnu raspravu, ali i taj materijal bio je vezan rokom od 1. oktobra. Razgovarao sam sa ministrom da povuče drugi predlog koji je zahtjevniji za raspravu i time će poslanici dobiti dodatno vrijeme da utiču na promjenu odluke”, rekao je Radulović.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Branko Radulović pitao je ministra da li je Predlog odluke o PPPN NP Skadarsko jezero povučen jer je “dokument nekvalitetan, zato što su tajkuni pobijedili, ili da bi dobili još tri mjeseca” za doradu dokumenta.

“Ako navedete jedan od ta tri razloga, treba da kažete da ćete da pojačate upravu inspekcije i vaše ministarstvo, da se ne divlja po Skadarskom jezeru kao što se divlja, da se neće graditi Porto Skadar Lejk...”, kazao je Radulović.

On smatra i da je juče na sjednici trebalo raspravljati o PPPN Skadarko jezero i da je na taj način ministar Pavle Radulović imao vremena da u naredna tri mjeseca razmotri poslaničke predloge na dokument.

“Da ga promijeni ili da ga u potpunosti povuče, jer su mnoge stvari u tom dokumentu nezakonite, i te čeka Generalnu regulaciju plana… a da se u međuvremenu napravi sanacioni plan”, rekao je poslanik DF-a.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović rekao je da MORT povlači plan ne samo zbog peticije 13.516 građana zabrinutih za plan Skadarskog jezera. “Ne zbog onoga što zato što ste bili domaćini predstavnika Bernske i Ramsar konvencije, već što je i vama kao i meni rečeno da ako se usvoji ovaj prostorni plan ovakav, a prije nego u novembru oni u Strazburu daju konačni sud o izvještaju o komercijalnom projektu Skadar Lake, da možemo da budemo kažnjeni i izbrisani kao članice ovih konvencija. Vama je jasno poručeno da se sačeka rasprava u novembru koja tangira ovo područje Skadarskog jezera, jer smo potpisnici te konvencije”, rekao je poslanik.

On je zapitao ko će vratiti taj dio Skadarskog jezera u pređašnje stanje, jer Skadar Lake sada nema u prostornom planu, već naselje Mihailovići.

Povlačenje Plana tražilo je ranije više nevladinih organizacija i ekologa.

Peticiju za obustavljanje neodržive gradnje, čija se rješenja nalaze u predlogu Plana potpisalo je više od 13.000 građana. Osim toga, ispred Sekretarijata Bernske konvencije o očuvanju divljih i migratornih vrsta i Savjeta Evrope u Strazburu, čije je zasjedanje zakazano za kraj novembra 2018. godine vodi se pravni postupak po žalbi građana. Ekolozi su u više navrata upozoravali da Crna Gora rizikuje da bude izvedena pred Evropski sud pravde koji može rezultirati brisanjem Skadarskog jezera sa Ramsar liste močvara od međunarodnog značaja i visoke novčane kazne zbog neizvršenih mjera donijetih u presudi suda.

U Nacrtu izvještaja misije Bernske i Ramsar konvencije, koja je boravila u Crnoj Gori u junu 2018. jasno se zahtijeva obustavljanje dalje izrade plana, gradnje Porto Skadar Lake, Turističkog naselja “Mihailovići” i gradnje u području Biškog repa uopšte.

Promijenjen zakon: Novi rok za planove do kraja godine

Usvojenim izmjenama Predloga zakona o izmjeni Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekta rok za završetak planskih dokumenata biće produžen za tri mjeseca, odnosno do 31. decembra.

Zakon će stupiti na snagu objavljivanjem u Službenom listu. Inicijativu za produženje roka izmjenama Zakona o planiranju prostora, prema kojem je opštine trebalo da planska dokumenta donesu najkasnije do 1. oktobra, pokrenula je Zajednica opština Crne Gore.

Produžetak roka tražile su opštine Bijelo Polje, Žabljak, Tivat i Rožaje i Prijestonica Cetinje. U inicijativi je navedeno da je trenutno 16 planskih dokumenata u finalnoj fazi izrade i donošenja, ali da zbog različitih objektivnih razloga ne mogu biti donijeti u zakonskom roku, odnosno do 1. oktobra.

Poslanik Liberalne partije, Andrija Popović je tokom diskusije kazao da je od stotinjak planskih dokumenata, tek četvrtina dobila saglasnost Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) i da samo oni imaju neku šansu da budu i usvojeni do kraja godine.

Bonus video: