Mještani Njeguša protestuju: Računi za vodu kao da smo u Budvi

Popović je kazao da niko neće da ugrađuje vodomjere, jer je to seosko izvorište sa koga su sami pravili rezervoare
99 pregleda 11 komentar(a)
Njeguši, Foto: Arhiva "Vijesti"
Njeguši, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.04.2015. 18:02h

Mještanin Njeguša Niko Popović tvrdi da im od Nove godine, za korišćenje vode sa vodoizvorišta u tom mjestu, iz preduzeća "Vodovod i kanalizacija" stižu računi od 70 do 200 eura mjesečno, zavisno od toga da li je riječ o domaćinstvu ili privrednom objektu.

Popović je kazao da su im, za korišćenje vodoizvorišta sa kojeg ima vode samo kad pada kiša, ranije dolazili računi za vodu od sedam do osam eura godišnje.

Iz cetinjskog "Vodovoda", međutim, tvrde da mještanima u Mjesnoj zajednici Njeguši u posljednjih šest godina nije fakturisana niti naplaćivana voda. Sada, kako tvrde, prosječan mjesečni račun za domaćinstvo u Njegušima iznosi oko 10 eura, dok se za privredne subjekte kreće u rasponu od 60 do 185 eura u zavisnosti od veličine objekta i djelatnosti koja se u njemu obavlja.

Iz „Vodovoda“ su saopštili da su potrošači u MZ Njeguši, usljed povoljnih hidroloških prilika, u posljednjoj godini, u najvećem dijelu godine imali uredno vodosnabdijevanje.

Popović je kazao da kubik vode plaćaju dva i po eura, kao da žive u centru Budve, istakavši da "Vodovod" ako im se ne plati jedan račun, odmah angažuje javne izvršitelje.

„Ovo preduzeće ima zakonsku obavezu da naplati pružene usluge svim potrošačima i nema prava da bilo kojeg korisnika dovede u privilegovan položaj, tako što mu neće obračunati i naplatiti utrošenu vodu“, saopšteno je iz „Vodovoda“.

Iz tog preduzeća je navedeno da skoro godinu dana insistiraju na izgradnji vodomjernih skloništa i ugradnji vodomjera kod svih potrošača u vodovodnom sistemu Njeguša, "radi korektnog obračunavanja utrošene vode, kao i činjenice da u periodima nepovoljnih hidroloških prilika u ovom sistemu nema vode".

Saopštili su da su prinuđeni da paušalno obračunavaju utrošenu vodu, jer mještani još ništa nijesu preduzeli po predlogu preduzeća o izgradnji vodomjernih skloništa i ugradnji vodomjera, za šta su imali rok od godinu dana.

Popović je kazao da niko neće da ugrađuje vodomjere, jer je to seosko izvorište sa koga su sami pravili rezervoare.

Bonus video: