I bivši prorektor Anđelko Lojpur ima dupli angažman, krije zaradu

Ranije je dostavljena dokumentacija o duplom angažmanu za Srđana Vukadinovića, Borisa Brajovića i Rešida Hodžića, a dio nje je sadržan u krivičnoj prijavi po kojoj postupa podgoričko osnovno tužilaštvo
371 pregleda 8 komentar(a)
Anđelko Lojpur, Foto: Boris Pejović
Anđelko Lojpur, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.04.2015. 06:41h

Bivši prorektor Univerziteta Crne Gore (UCG) i profesor Ekonomskog fakulteta (EF) Anđelko Lojpur redovni je profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, iako za to nije dobio dozvolu Senata UCG.

Prema podacima sa sajta banjalučkog fakulteta, Lojpur je redovni profesor - kao spoljni saradnik na predmetu transnacionalne kompanije i korporativno upravljanje.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) prije dva dana je dostavio rektorki Radmili Vojvodić spisak na kome je 15 profesora UCG koji bez dozvole Senata rade na fakultetima u regionu i Crnoj Gori, među kojima je i bivši prorektor.

Lojpur nije htio da odgovori na pitanja “Vijesti” u vezi sa duplim angažmanom, kratko saopštivši da nema komentar.

U posljednjem dostupnom imovinskom izvještaju, koji se odnosi na 2013. godinu, Lojpur nije prijavio naknadu sa banjalučkog fakulteta.

Prema izvještaju dostupnom na sajtu Komisije za sprečavanje sukoba interesa, on je tada na podgoričkom EF zarađivao 1.200 eura, dok mu je naknada za funkciju na UCG iznosila 235.

Lojpur je predao imovinski karton za 2014. godinu, a prema informacijama iz Komisije izvještaj još nije obrađen.

Pored Lojpura, CGO je rektorki dostavio dokumentaciju i za Slavicu Perović, Mariju Knežević, Draga Perovića, Nikolu Mijanovića, Igora Lakića, Lazara Pejovića, Aleksandra Čilikova, Draganu Čukić, Ranka Popovića, Dragana Koprivicu, Anu Pejanović, Nataliju Brajković, Vladimira Kašćelana i Miomira Jovanovića.

Ranije je dostavljena dokumentacija o duplom angažmanu za Srđana Vukadinovića, Borisa Brajovića i Rešida Hodžića, a dio nje je sadržan u krivičnoj prijavi po kojoj postupa podgoričko osnovno tužilaštvo.

Upravni odbor je u junu prošle godine donio zaključak prema kome se zabranjuje “konkurencija zaposlenog”, odnosno rad na drugim ustanovama bez saglasnosti Senata.

Iz Rektorata je prije dva dana saopšteno da još provjeravaju papirologiju profesora koje je prijavio CGO.

Slavica Perović ima dugogodišnji stalni angažman u Novom Sadu

Profesorica Instituta za strane jezike Slavica Perović ima i dugogodišnji stalni radni angažman na Fakultetu za pravne i poslovne studije u Novom Sadu.

Ona nije odgovarala na pozive i SMS “Vijesti”.

Perovićeva je član Upravnog odbora UCG, pa je i ona obveznik Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Ni njen imovinski karton za prošlu godinu nije dostupan, a naknade od angažmana na novosadskom fakultetu nema ni u izvještaju za 2013. Prema podacima Komisije, Perovićeva je na Institutu 2013. primala 1.156, u UO UCG 150, a imala je ušteđeno više od 9.000 eura. Od autorskih prava te godine inkasirala je 650 eura.

Na sajtu novosadskog fakulteta precizirano je da je od 2008. redovni profesor.

Bonus video: